Sijarto: Od izbora u Americi zavisi početak pregovora o Ukrajini

Mađarska je spremna da na svojoj teritoriji organizuje pregovore za predstavnike Moskve i Kijeva, a Ukrajinci moraju da odluče da li to što je Zelenskom istekao mandat predstavlja smetnju pregovorima

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je izjavio da će prelomni momenat za diplomatsko rešenje ukrajinske krize biti izbori u SAD. On je istakao da, ako pobedi Donald Tramp, postoje šanse da mirovni pregovori počnu već ove godine.

"Ako Tramp pobedi, promeniće se američki stav o ukrajinskoj krizi", ocenio je mađarski ministar i to samo nedelju dana nakon što je premijer Viktor Orban okončao svoju "mirovnu turneju", koja ga je od Budimpešte odvela "preko pola sveta" do njegovog konačnog odredišta – Floride, gde se sastao sa nekadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Sijarto je otkrio da je tokom te posete Orban Trampu preneo rezultate svojih poseta Rusiji i Kini u okviru mađarske mirovne misije.

Govoreći o preprekama, Sijarto je istkao da bi Ukrajinci morali da odluče da li to što je Vladimiru Zelenskom istekao mandat predstavlja smetnju pregovorima sa Rusijom.

"Na Ukrajincima je da odluče. Zelenski nije predsednik Mađarske. Tako da, hvala Bogu, ovo pitanje se ne odnosi na nas", rekao je ministar.

On je naglasio da je Mađarka spremna da bilo gde na svojoj teritoriji organizuje pregovore za predstavnike Rusije i Ukrajine kako bi se sukob prekinuo.

"Dva dana od početka Specijalne vojne operacije sam stupio u kontakt sa ministrom Sergejem Lavrovom i Andrejem Jermakom, šefom administracije predsednika Ukrajine. Obojici sam rekao istu stvar – Mađarska je uvek spremna da olakša pregovore i ponudi polje gde će obe strane imati jednake uslove, jednaku bezbednost i jednake šanse", rekao je ministar.

Iz Kremlja su povodom "mirovne misije" Viktora Orbana, i nedavnog mirovnog plana koji je predložio evropskim premijerima, poručili da nisu dobili kopiju tog mirovnog predloga mađarskog premijera, koji se našao na stolu evropskih zvaničnika. Međutim, Moskva je istakla da se kontakti sa mađarskom stranom nastavljaju, o čemu svedoči i nedavni susret Sergeja Lavrova i Petra Sijarta u Njujorku.

Naime, pored toga što je posetio Moskvu i Kijev, Orban je pismom obavestio lidere Evropske unije o svom mirovnom planu za ukrajinsko-ruski sukob, iako u Evropi nisu bili oduševljeni njegovom posetom ruskoj prestonici i negativno su ga kritikovali.