Svet

Postignut dogovor oko predsedavajućeg francuske Skupštine: Mogao bi da bude faktor ujedinjenja

Levica je saglasna da je komunista Andre Šasen, vođa grupacije Demokratske i republikanske levice dobar kandidat za predsedavajućeg Skupštine, preneo je "Figaro"
Postignut dogovor oko predsedavajućeg francuske Skupštine: Mogao bi da bude faktor ujedinjenjaGetty © Adrien Fillon/NurPhoto

Pošto nisu postigle dogovor oko zajedničkog kandidata za novog premijera francuske vlade, četiri parlamentarne stranke levičarskog bloka uspele su da se u sredu uveče dogovore oko zajedničkog kandidata za predsedavajućeg Nacionalne skupštine Francuske.

Levica je saglasna da je komunista Andre Šasen, vođa grupacije Demokratske i republikanske levice, koja obuhvata devet poslanika Komunističke partije Francuske i nekoliko članova stranke Ultramarin, koja okuplja predstavnike francuskih prekomorskih teritorija, dobar kandidat za predsedavajućeg Skupštine, prenosi "Figaro".

Iako dolazi iz najmanje parlamentarne formacije levice, Andre Šasen ima "profil kandidata oko kojeg je moguć konsenzus", potvrdilo je nekoliko dobro upućenih izvora.

"Šasena svi poštuju i on bi mogao da bude faktor ujedinjenja i izvan bloka Novi narodni front (NNF)", izjavio je za pariski dnevnik neimenovani član Ekološke stranke.

image