Galant preti Hezbolahu: Invazija će biti brza, iznenadna i žustra

Izraelski ministar odbrane je izjavio da se njegova zemlja približava odlučujućem raskršću

Ministar odbrane Izraela Joav Galant zapretio je Hezbolahu potencijalnom kopnenom invazijom na Liban, koja će biti "brza, iznenadna i žustra", usled nastavka prekogranične razmene vatre između ove militantne grupe i izraelske vojske, prenosi RT.

U razgovoru sa vojnicima, tokom posete severnoj granici Izraela, Galant je izjavio da se zemlja "približava odlučujućem raskršću", kao i da će ishod svega zavisiti o daljih akcija Hezbolaha.

"Vodimo ograničen rat u severnom regionu. Koristimo mali deo kapaciteta IDF, ali stvari se mogu promeniti u trenutku - od glavnog napora na jugu do glavnog napora na severu, i to će biti brzo, iznenadno i veoma žustro", izjavio je Galant.

Međutim, dodaje on, Izrael je spreman da pregovara sa Hezbolahom, budući da su rastuće tenzije izazvale zabrinutost da će se sukob pretvoriti u sveopšti rat na Bliskom istoku.

"Ako Hezbolah želi da postigne sporazum sa nama i dođe do situacije da se povuče sa granične linije u oblasti iza reke Litani, kao što je propisano rezolucijom UN, onda ćemo postići sporazum sa njima", rekao je Galant.

Podsećanja radi, od eskalacije rata u Gazi militantna grupa sa izraelskom vojskom razmenjuje vatru na svakodnevnom nivou, a tokom poslednjih par meseci izraelski zvaničnici su u više navrata najavljivali potencijalnu invaziju na Liban.