Svet

S Bajdenom je sve u redu: Zaboravio ime šefa Pentagona i nazvao ga "crnim čovekom" (VIDEO)

Nakon što američki lider nije mogao da se seti Ostinovog imena i prezimena, pomenuo je sudiju Vrhovnog suda Ketandži Braun Džekson, koja je takođe crne puti

Američki predsednik Džozef Bajden, uprkos uveravanju da njegovo zdravstveno stanje ne zahteva dodatne provere, ponovo je uspeo da demantuje sam sebe i da pokaže da je realna situacija sasvim drugačija.

Posle mnogobrojnih gafova, ovog puta Bajden je otišao korak dalje – zaboravio je ime ministra odbrane SAD Lojda Ostina i nazvao ga "crnim čovekom".

"Pogledajte sa kakvim se kritikama suočavam jer sam postavio za ministra odbrane tog crnog čoveka. Mislim sa kritikom zbog toga koga sam postavio na funkciju", kazao je Bajden za TV kanal BET.

Nakon što američki lider nije mogao da se seti Ostinovog imena i prezimena, pomenuo je sudiju Vrhovnog suda Ketandži Braun Džekson, koja je takođe crnkinja.

Napominje se da je još nejasno da li je Bajden odlučio da mesto šefa Pentagona zauzme Braun, ili ju je pomenuo prilikom navođenja visokorangiranih Afroamerikanaca.

Krajem februara, Bajdenov lekar Kevin O'Konor izvestio je posle godišnjeg fizičkog pregleda da je Bajden potpuno "zdrav i sposoban da uspešno obavlja dužnosti predsednika, uključujući dužnosti šefa države i vrhovnog komandanta".

Međutim, sve su veći pozivi među demokratama da se nominuje drugi kandidat koji bi zamenio Bajdena nakon neuspeha njegove debate sa Trampom.

Teoretski, stranka će imati takvu priliku na kongresu u avgustu, ali će u praksi biti teško izbaciti pobedničkog predsednika iz trke ako ne odbije da učestvuje.

Istovremeno, političar kaže da namerava da ostane u trci i da ide do kraja.

Druga debata Bajden-Tramp zakazana je za 10. septembar. 

image