Svet

Kritike zbog izbora Ursule fon der Lajen: Sumnjivi dogovor, podrška proratnoj politici i zatvor

To je protiv glasova miliona građana koji su tražili jasnu promenu u Briselu, napisao je zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini na društvenim mrežama
Kritike zbog izbora Ursule fon der Lajen: Sumnjivi dogovor, podrška proratnoj politici i zatvor© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Zamenik italijanskog premijera i ministar saobraćaja Mateo Salvini izjavio je danas da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osvojila novi mandat zahvaljujući još jednom sumnjivom dogovoru, kako ga je nazvao.

"To je još jedan šamar kroz nove zelene poreze, (migrantska) iskrcavanja i rat i to je protiv glasova miliona građana koji su tražili jasnu promenu u Briselu", naveo je on na društvenim mrežama.

Napomenuo je da je njegova partija Liga, zajedno sa grupom Patriote, glasala protiv reizbora Fon der Lajenove, kao i da će "štititi bezbednost, radna mesta i ponos Italijana po svaku cenu", prenosi Rojters.

Slično mišljenje izneo je i poslanik mađarske vladajuće partije Fides Tamaš Dojč koji je rekao da je Fon der Lajenova postigla je politički dogovor sa proratnom većinom u EP kako bi bila ponovo izabrana.

"Postojao je jasan politički pakt da proratna većina u EP očekuje da će Ursula fon der Lajen oštro napasti mirovnu misiju mađarskog premijera Viktora Orbana u zamenu za njihove glasove", rekao je Dojč na konferenciji za novinare u Strazburu.

On je kritikovao evroposlanike mađarske opozicione partije Tisa Petera Mađara i Ištvana Tara zbog toga što su "položili zakletvu proratnoj i promigrantskoj" Fon der Lajenovoj, prenosi MTI.

Kinga Gal, takođe poslanica Fidesa, rekla je da grupa Patriote za Evropu nije podržala ponovni izbor Fon der Lajenove, koju je okrivila za slabljenje Evrope.

"Ona ne čini ništa za mir, a Evropa je sve bliža sukobu. Ona je naterala da se usvoji migracioni pakt umesto da štiti spoljne granice EU. Nije uspela da zaštiti našu decu i sada nastavlja da promoviše rodnu ideologiju", rekla je Galova.

Takođe tvrdi da je Ursula fon der Lajen oštetila poljoprivrednike "ekstremnom" zelenom politikom, oslabila konkurentnost Evrope i ugrozila energetsku bezbednost EU zbog politike sankcija.

Burno je bilo i tokom debate o izboru Fon der Lajenove kada je rumunska poslanica liderka stranke "SOS Rumunija" Diana Šošoaka nekoliko puta prekidala govornike, a zatim je uklonjena iz sale uz aplauz poslanika Evropskog parlamenta.

Ona je držala ikonu iznad glave uzvikujući: "U Boga se uzdamo". Takođe, stavila je brnjicu kako bi protestvovala zbog zabrane slobode govora, kako je rekla.

Diana Šošoaka je dobacivala optužbe protiv Ursule fon der Lajen.

"Ubijali ste ljude, ja imam pravo da govorim", vikala je ona, obraćajući se predsednici EK.

Prema članu 182 Poslovnika, poslanica Evropskog parlamenta Diana Šošoaka je ispraćena iz sale nakon što je tri puta vikanjem prekinula plenarnu debatu, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Tokom same debate poljska poslanica u EP oštro se obrušila na Ursulu fon der Lajen i optužila je za uništavanje ekonomije EU i silovanje evropskih žena od strane migranata.

Eva Zajončkovska-Gernik rekla je da je prvi izbor Fon der Lajenove bio greška. Prema njenim rečima, zbog toga se u Evropi dešava "klimatsko ludilo", stanovnici postaju sve siromašniji, a priliv izbeglica ne prestaje.

"Za ovo što radite treba da idete u zatvor, a ne u Evropsku komisiju", navela je poljska poslanica.

Ursula Fon der Lajen ponovo je danas izabrana za predsednicu EK na petogodišnji mandat.

Rezultati izbora novog predsednika Evropske komisije pokazali su da je podrška Zelenih bila ključna za reizbor aktuelne predsednice Ursule fon der Lajen, koja je osvojila 401 glas, uprkos izostanku potpore grupe okupljene oko italijanske premijerke Đorđe Meloni.

image