Svet

"Global tajms": Sijeva poseta Saudijskoj Arabiji budi nadu, a Vašingtonu - nervozu

Istorijski iskorak kineske diplomatije na Bliskom Istoku takođe ukazuje da su arapske zemlje voljne da traže novog saveznika, smatraju eksperti
"Global tajms": Sijeva poseta Saudijskoj Arabiji budi nadu, a Vašingtonu - nervozu© Tanjug/Saudi Press Agency via AP

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Saudijskoj Arabiji predstavlja revolucionaran iskorak kineske diplomatije na Bliskom Istoku koji će ujedno doprineti stabilizaciji regiona, ali i ublažiti posledice koje su sankcije SAD i Zapada Rusiji imale po arapske zemlje, izjavljuju stručnjaci za kineski "Global tajms".

Sijeva poseta, u kojoj boravi na poziv saudijskog kralja Salmana ibn Abdulaziza el Sauda, takođe čini Vašington nervoznim, budući da ona ukazuje voljnost arapskih zemalja da se okrenu ka Istoku umesto ka tradicionalnom partneru Saudijske Arabije, Americi.

Kineski predsednik će tom prilikom učestvovati na prvom samitu Kine i arapskih država, ali i na prvom samitu Kine i Saveta za saradnju Kine i Saveta za saradnju arapskih država Zaliva (GCC). 

Na samitu Kine i arapskih država takođe će učestvovati 14 arapskih lidera, dok se očekuje više od 20 inicijalnih trgovinskih sporazuma koji ukupno vrede više od 29 milijardi dolara, prenose mediji.

"Arapski svet gleda na Kinu kao na lojalnog prijatelja i efikasnog partnera", rekao je za "Global tajms" predsednik Centra za istraživanje i komunikaciju u Rijadu Jahja Mahmud bin Džuneid.

Sijeva poseta predstavlja odskočnu dasku za uspostavljanje "bliže saradnje u cilju jačanja međunarodnog mira i ravnopravnih odnosa između zemalja zasnovanih na međusobnom poštovanju, nemešanju u pitanja unutrašnje politike bilo koje zemlje", dodao je on.

Stručnjak za kineska politička pitanja i profesor političkih nauka Univerziteta Beni Suef u Egiptu Naida Helmi veruje da će se na samitu prvenstveno govoriti o zajedničkoj strategiji razvoja u okviru kineske Inicijative pojasa i puta.

Anksioznost Vašingtona

U pozadini Sijeve posete je zatezanje odnosa između Saudijske Arabije i njenog tradicionalnog partnera Amerike, budući da je odluka Rijada da ne poveća proizvodnju nafte na zahtev predsednika SAD Džozefa Bajdena, ali i odstupanje od stava Vašingtona prema ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini izazvalo nezadovoljstvo u Beloj kući.

Dok SAD pokušava da Saudijskoj Arabiji i drugim arapskim zemljama čita bukvice o pitanjima poput ljudskih prava i demokratije, Kina se zalaže za mirnu saradnju zasnovanu na obostranoj koristi i poštovanju, ukazuje strateški ekspert iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Ibrahim Hašim.

Sijeva poseta naišla je na osude u Vašingtonu, koje tvrde da Kina nastoji da iskoristi nategnute odnose između Saudijske Arabije i SAD, te da nastoji da "izbaci" SAD sa Bliskog Istoka, što eksperti smatraju neosnovanim optužbama i znakom američke anksioznosti.

Sa druge strane, nezavidna pozicija SAD je očigledna. Profesor sa Instituta za studije Bliskog Istoka na Univerzitetu u Šangaju Lu Žongmin ukazuje da SAD "žele da zemlje tog regiona sarađuju sa njima u sukobu Ukrajine i Rusije, ali nemaju ni volju ni sposobnost da se pokažu kao koristan partner."

On je dodao da su arapske zemlje toga "potpuno svesne", i da im je jasno da Kina može ponuditi dugoročnu saradnju u oblastima koje ih interesuju, uključujući komunikacione tehnologije, izgradnju infrastrukture i luke.

Takođe, američki zvaničnici ne mogu da se oslobode svojih hegemonističkih stavova, dodao je Hašim.

"Oni pogrešno veruju da je arapski region njihovo igralište i da imaju pravo na jednostrane odnose koji će njima koristiti na štetu zemalja regiona. Arapi imaju stratešku autonomiju i suverenitet da odlučuju o obimu svojih odnosa sa drugim narodima na osnovu svojih nacionalnih i regionalnih interesa", istakao je on.

image