Svet

Sijarto: Evropa postala manje miroljubiva pod upravljanjem Ursule fon der Lajen

Ako pogledate stanje u Evropi pre nego što je Ursula fon der Lajen došla na vlast i posle, videćete jasan pad, ocenio je šef mađarske diplomatije
Sijarto: Evropa postala manje miroljubiva pod upravljanjem Ursule fon der LajenGetty © Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto

Ursula fon der Lajen je pokazala da je veoma loše radila svoj posao na mestu šefice Evropske komisije, jer je pod njenim upravljanjem, Evropa postala manje ujedinjena i miroljubiva, stoga nema razloga da je ponovo bira, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, 

Naime, šef mađarske diplomatije kritikovao je rad predsednice EU Ursule fon der Lajen na mestu šefice EK uoči glasanja o njenoj kandidaturi za drugi mandat u Strazburu.

"Svaki izbori moraju biti zasnovani na dostignućima i rezultatima. Ako pogledate stanje u Evropi pre nego što je Ursula fon der Lajen došla na vlast i posle, videćete jasan pad. Evropa je mnogo manje konkurentna nego ranije i mnogo manje ujedinjena nego ranije", kazao je Sijarto za "RIA Novosti".

Kako je dodao, osim toga, Evropa je postala dosta manje mirnnija nego ranije i da upravo zbog toga nema razloga da se podrži Ursula fon der Lajen.

Uprkos stavu Sijarta, Evropski parlament izabrao je danas Ursulu fon der Lajen za novi mandat na čelu Evropske komisije.

Aktuelna šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen biće narednih pet godina na čelu EK.

Za Fon der Lajenovu, nemačku političarku iz grupacije Evropske narodne partije, glasao je 401 poslanik EP, čime je obezbedila apsolutnu većinu glasova u EP.

Protiv izbora Fon der Lajenove bilo je 284 poslanika, dok je 15 bilo uzdržano.
Glasanje u EP je bilo tajno, a Fon der Lajenova je morala da dobije podršku najmanje 361 od 720 poslanika EP.

image