Svet

Orban pozvao EU da obnovi diplomatske kanale s Rusijom

Premijer Mađarske uz to je upozorio da bi intenzitet sukoba u Ukrajini mogao uskoro radikalno da poraste
Orban pozvao EU da obnovi diplomatske kanale s Rusijom© Tanjug/Jacob King/Pool Photo via AP

Evropska unija treba da obnovi diplomatske kanale s Rusijom uz održavanje kontakata s Ukrajinom, napisao je mađarski premijer Viktor Orban u izveštaju za šefa Evropskog saveta Šarla Mišela.

"Predlažem da započnemo diskusiju uzimajući u obzir sledeće predloge... Uz održavanje aktuelnih političkih kontakata sa Ukrajinom na visokom nivou, treba obnoviti direktne diplomatske veze s Rusijom i rehabilitovati direktne kontakte u našoj političkoj komunikaciji", navodi se u pismu.

Takođe, upozorio je da bi intenzitet sukoba u Ukrajini mogao radikalno da poraste u bliskoj budućnosti.

Orbanov izveštaj šefu Evropskog saveta o posetama Rusiji, Ukrajini, Kini i Sjedinjenim Državama sastoji se od deset tačaka. Glavne teze izveštaja su:

  • EU, SAD, Kina i Turska mogu da utiču na rešavanje sukoba u Ukrajini. Strane u sukobu neće početi da traže izlaz iz krize, bez spoljne intervencije.
  • SAD su sada previše zauzete predizbornom kampanjom, predsednik Džozef Bajden pokušava da ostane u trci i ne može da promeni politiku prema Ukrajini.
  • Teško da možemo očekivati mirovne inicijative za Ukrajinu od Donalda Trampa pre američkih izbora, ali ako pobedi, odmah će delovati kao posrednik u rešavanju sukoba. Tramp ima detaljne i dobro utemeljene planove za rešavanje ovog sukoba.
  • Ako se Tramp vrati na vlast u Sjedinjenim Državama, teret finansijske podrške Ukrajini će pasti na Evropu.
  • EU treba da započne pregovore na visokom nivou s Kinom o narednoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini.
  • EU je do sada samo kopirala američku ratnu politiku prema Ukrajini, postoji šansa da otpočne novo nezavisno poglavlje i doprinese početku pregovora.
  • EU treba da obnovi diplomatske kanale sa Rusijom uz održavanje kontakata sa Ukrajinom.
  • Transatlantska zajednica je izgubila uticaj na Globalni jug i postala globalno izolovana zbog svog stava prema Ukrajini.
  • U bliskoj budućnosti, intenzitet sukoba u Ukrajini će se radikalno povećati.

Premijer Mađarske, koja trenutno predsedava EU, postavio je link na ceo dokument na Iks, uz objašnjenje da su fragmenti izveštaja već postali dostupni.

image