Svet

Blekrok? Soroš? Ko je pokušao da profitira od atentata na Trampa

Investitor iz Teksasa kaže da je "greškom" pokušao da proda deonice "Tramp Medija"
Blekrok? Soroš? Ko je pokušao da profitira od atentata na Trampa© AP Photo/Evan Vucci

Investiciona kuća iz Teksasa koja drži deonice "Blekroka" i "Vengarda" demantovala je da je pokušala da profitira prodajom 12 miliona akcija medijske kuće bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, dan pre nego što je na njega izvršen atentat. 

Firma "Austin Private Wealth" (APV) prijavila je federalnim vlastima prošlog petka da namerava da pozajmi deonice "Tramp Medija" kako bi ih posle vratila po nižoj ceni. Da je strelac koji je pucao u Pensilvaniji uspeo da ubije Trampa, APV bi ostvarila ogroman profit. 

Jedan detektiv na mreži Iks (bivšem Tviteru) čak je i postavio sliku sa terminala kompanije "Blumberg", na kojoj se vidi prijavljena prodaja, i drugu na kojoj je posle nema. 

Deo korisnika Iksa su u svojim objavama napomenuli da APV poseduje udeo u "Vangardu" (Vanguard) i "Blekroku" (BlackRock), dok su drugi tvrdili da je povezana i sa Džordžem Sorošom i Rotšildima.

Navodna veza sa "Blekrokom" je bila tim sumnjivija zato što se navodni atentator, Tomas Kruks, pojavio u jednoj reklami za investicionog giganta pre par godina, dok je još bio srednjoškolac.

"Blekrok" je javno povukao reklamu posle pokušaja atentata na Trampa, koji su osudili kao "grozan".

U sredu je APV objavio izjavu na svojoj glavnoj stranici, kako bi demantovao glasine. Po njihovim navodima, dokumentacija poslata federalnim vlastima "nije bila tačna" i APV je poslala ispravku čim je saznala za grešku.

Firma je objasnila da u stvari ne drži 12 miliona deonica, "kako je navedeno greškom", već 12 ugovora, odnosno 1.200 deonica. APV je okrivila "treću kompaniju" koja je prilikom podnošenja papira pomnožila sve ugovore sa 10.000.

Po izjavi APV, izveštaj je odražavao odnos od 28. juna ali je poslat 12. jula i ispravljen 16. jula, kada je firma postala svesna problema.

"Duboko žalimo zbog greške i zabrinutosti koju je izazvala, pogotovo u ovim teškim trenucima za našu zemlju", navode iz APV, dodajući da "preispituju unutrašnje procedure" kako se to ne bi ponovilo.

Ko god je probao da "šortuje" deonice "Tramp Medija", zažalio je. U ponedeljak posle atentata u Pensilvaniji, njihova vrednost je skočila sa 31,25 na 46,17 da bi se potom stabilizovala na oko 37 dolara. 

image