Svet

Donald Tramp prihvatio republikansku nominaciju: Ameriku će ponovo poštovati

Tramp je održao govor koji mnogi ocenjuju istorijskim, budući da se naciji obratio samo nekoliko dana posle atentata
Donald Tramp prihvatio republikansku nominaciju: Ameriku će ponovo poštovati© AP Photo/Carolyn Kaster

Nikad emotivniji Donald Tramp prihvatio je republikansku nominaciju za predsednika u finalu konvencije ove stranke u Milvokiju. Skup koji se održava samo nekoliko dana nakon atentata na Trampa i koji mnogi nazivaju istorijskim bio je prilika za Trampa da biračima objasni kako se osećao tokom pokušaja ubistva i kako je to na njega uticalo, kao i šta će biti ose njegovog predsednikovanja ukoliko ponovo bude došao u Belu kuću.

"Ne bi trebalo da budem ovde", rekao je svojim pristalicama i istakao kako je samo milošću Božjom preživeo.

Tokom obraćanja, on je poljubio kacigu bivšeg šefa vatrogasaca Korija Komperatorea koji je poginuo u pucnjavi i ponovo pozvao na ujedinjenje nacije.

"Nesloga i podele u našem društvu moraju biti zalečeni. Kao Amerikance, nas vezuje jedna sudbina i zajednička sudbina. Ili ustajemo zajedno. Ili ćemo se raspasti', rekao je, dodajući da se kandiduje da bude predsednik cele Amerike, a ne njene polovine.
Metak ubice je, kako je rekao, bio "na četvrt inča" da mu oduzme život, a prisećanje na taj momenat mu je, kaže, toliko bolno da o tome više neće pričati.

"Čuo sam glasan zvižduk i osetio sam da me nešto jako, jako udarilo u desno uvo", rekao je.
U svom govoru, najdužem obraćanju na konvenciji u modernoj američkoj istoriji, Tramp je najavio "najveću operaciju deportacije u istoriji naše zemlje", tvrdeći da kriminal opada u zemljama Centralne Amerike kao što je Salvador jer "šalju svoje ubice u Sjedinjene Američke Države".

Napomenuo je da će njegove deportacije biti "još veće od deportacija predsednika Dvajta Ajzenhauera od pre mnogo godina".

"Svakom građaninu, bilo da ste mladi ili stari, muškarac ili žena, demokrata, republikanac ili nezavisni, crni ili beli, Azijac ili Hispanac, pružam vam ruku odanosti i prijateljstva", istakao je, kritikujući Bajdenovu politiku imigracije i najavljujući da će kad on postane predsednik" Amerika ponovo biti poštovana zemlja.

Kako je dodao, i da "uzmete deset najgorih predsednika u istoriji Sjedinjenih Država" i sve ih zbrojite, šteta koju su oni napravili je, ističe, manja od štete koju je napravio Bajden.

"Moramo dati ekonomsko olakšanje našim građanima. Počevši od prvog dana, snizićemo cene i ponovo učiniti Ameriku pristupačnom. Moramo da je učinimo pristupačnom. Ljudi ne mogu ovako da žive", dodao je on.

Ističući kako zemlja ne može da izdrži još četiri godine ovakve administracije, on je poručio da je vreme za promene.

"Ovo je međunarodna kriza kakvu je svet retko kad video. Rat sada besni u Evropi i na Bliskom istoku, rastuća avet sukoba visi nad Tajvanom, Korejom, Filipinima i čitavom Azijom, a naša planeta se nalazi na ivici Trećeg svetskog rata, a ovo će biti rat kao nijedan drugi", ocenio je republikanac.

Bez obzira na opasnosti, kako je dodao, "ništa nas neće pokolebati i ništa nas neće usporiti i niko nas nikada neće zaustaviti".

"Nastavićemo da težimo našoj zajedničkoj i slavnoj sudbini — i nećemo propasti", naglasio je.

Osvrćući se na spoljnu politiku, Tramp je obećao da ne samo da će učiniti zemlju bezbednijom, već i "pomoći stabilnosti u svetu". Pohvalio je Orbana, rekao da je imao dobar odnos sa Kim Džong Unom (jer, kaže, dobro je biti u dobrim odnosima sa nekim ko ima nuklearno oružje) i naveo da je katastrofalno povlačenje Amerike iz Avganistana "ohrabrilo Rusiju da napadne Ukrajinu".

Njegovom pobedom u novembru biće završene "godine rata, slabosti i haosa", obećao je, ističući da on nije imao druge ratove osim rata sa ISIS-om.

"Mogao sam da zaustavim ratove telefonskim pozivom", podvukao je.

Na kraju Trampovog govora, dok je 100.000 balona palo sa plafona, Trampu se na sceni pridružila njegova supruga, bivša prva dama Melanija Tramp i članovi njegove porodice koji su sedeli u porodičnoj loži sa njim, uključujući Donalda Trampa mlađeg, Erika Trampa, Ivanku Tramp i Kaja Trampa.

image