Svet

Mađarska: Gruzija ima puno pravo da se štiti od spoljnog mešanja, nema tu šta da se kritikuje

Petar Sijarto objašnjava da je i Mađarska imala problem sa spoljnim mešanjem i finansiranjem opozicije i medija zbog čega je na prošlim izborima bilo problema
Mađarska: Gruzija ima puno pravo da se štiti od spoljnog mešanja, nema tu šta da se kritikujeGetty © Davit Kachkachishvili/Anadolu

Gruzijski zakon o stranim agentima je potpuno razumljiv pokušaj da se ograniči spoljno mešanje i niko, uključujući i Evropsku uniju, ne bi trebalo da zbog toga kritikuje Tbilisi, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Isto smo doživeli u Mađarskoj. Naša opozicija je potpuno bila finansirana spolja milionima i milionima dolara, uglavnom iz SAD. Tokom poslednjih izbora smo svedočili vrlo teškom mešanju. Smatram da se tako suverenitet zemlje narušava", rekao je Sijarto.

Zato je transparentnost u ovom pogledu "važna i ne treba da zahteva nikakvo objašnjenje", istakao je Sijarto.

Potpuno je razumljivo što Gruzija želi da kontroliše i da se suprotstavi spoljnom mešanju u svojoj zemlji i niko sa strane nema prava da negoduje zbog toga, ocenio je mađarski ministar.

Gruzija se suočava sa pritiskom zapadnih zemalja koje su uputile otvorene pretnje Tbilisiju gde je nedavno usvojen zakon o stranim agentima. U pitanju je zakon o transparentnosti stranog uticaja koji predviđa registraciju neprofitnih pravnih lica i medija koji prihode stiču iz inostranstva.

Taj zakon je trn u oku zapadnom svetu koji ga je nazvao "ruski zakon", aludirajući na sličan propis koji je u Rusiji na snazi od 2012. godine. Međutim, malo ko od njih pominje da zakon gotovo identičnog imena postoji i u SAD, i to još od 1938. godine, kao i da se usvajanje takvog propisa razmatra i u Evropskoj uniji.

image