Svet

Huti prvi put napali Tel Aviv: Eksplozija kod ambasade SAD, jedna osoba poginula

Jemenski pobunjenici zapretili su da će upravo ovaj grad biti njihova glavna meta
Huti prvi put napali Tel Aviv: Eksplozija kod ambasade SAD, jedna osoba poginula© Tanjug/AP Photo, File

Najmanje jedna osoba je poginula, a 10 ranjeno rano jutros u napadu Huta dronom na centar Tel Aviva, saopštile su izraelske vlasti.

Dron je direktno udario u stan u Tel Avivu u 03.12 časova po lokalnom vremenu, a kako javljaju mediji, došao je iz pravca mora, verovatno iz Jemena, iako nije isključeno ni da je lansiran iz Iraka ili Sirije.

Huti su preuzeli odgovornost za napad i najavili da će u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze, glavna meta "u dometu njihovog oružja" biti upravo region Tel Aviva.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je izraelska protivvazdušna odbrana otkrila dron, ali da bespilotna letelica nije oborena zbog, kako se navodi, "ljudske greške".

Ističe se takođe da se u Tel Avivu nisu oglasile sirene za vazdušnu opasnost zbog toga što izraelska PVO nije preduzela akcije protiv drona, prenosi "Tajms of Izrael", dodajući da je IDF preuzeo punu odgovornost za neuspeh PVO.

Mediji podsećaju da su Huti od početka rata u Pojasu Gaze više puta lansirali dronove i projektile prema Izraelu, ali da su do današnjeg napada svi ti pokušaji bili sprečavani pošto su dronove presretale snage protivvazdušne odbrane Izraela ili zapadnih saveznika koji su stacionirani u regionu.

Napad na Tel Aviv je usledio nekoliko sati nakon što je izraelska vojska potvrdila da su u jednom od njenih vazdušnih udara ubijeni komandant libanske militantne grupe Hezbolah i drugi militanti u južnom Libanu.

Izrael do sada nije napadao ciljeve Huta u Jemenu, već su to činili SAD, Velika Britanija i drugi zapadni saveznici nakon što su jemenski pobunjenici od novembra prošle godine počeli da napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

Huti navode da i te napade izvode u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

image