Svet

Kompjuterski kolaps: Prizemljeni avioni širom sveta, pogođene i banke, emiteri, hitne službe...

Kakva je uloga kompanije "Kraudstrajk" u IT kolapsu koji je pogodio svet?
Kompjuterski kolaps: Prizemljeni avioni širom sveta, pogođene i banke, emiteri, hitne službe...Getty © Bernd von Jutrczenka/picture alliance

Širom sveta su u toku dana prijavljene smetnje u sistemima za kontrolu leta, a prema preliminarnim izveštajima postoji mogućnost da je uzrok problema kompjuterska greška.

Američka kompanija "Majkrosoft" je potvrdila da je osnovni uzrok globalnog problema njihovog operativnog sistema rešen, ali da neki sistemi i dalje mogu da imaju probleme zbog čega će biti preduzete dodatne mere.

Navodi se da se računari koji koriste operativni sistem "Vindous 10" kvare i pokazuju tzv. BSOD ili "plavi ekran smrti", nakon ažuriranja bezbednosnog programa kompanije "Kraudstrajk", a ova firma navodno već radi na otklanjanju kvarova.

Više od hiljadu letova otkazano je do ovog trenutka, zbog tehničkih izazova u prekidu internet usluga i komunikacija, pokazuju najnoviji podaci kompanije za analizu avijacije Sirijum.

Dodaje se da će broj otkazanih letova, koji trenutno iznosi 1.078, samo biti veći, preneo je Bi-Bi-Si.

Vlasnik Iksa Ilon Maks podelio je šaljivu objavu u kojoj piše da "iako je sve palo" samo Iks i dalje radi. Mask je u zasebnoj objavi potvrdio da je Iks uklonio "Kraudstrajk" softver sa svih svojih sistema.

Kako prenosi RT, problemi su se javili u SAD, Španiji, Nemačkoj, Australiji i drugim državama, a vlasti su bile prinuđene da otkažu poletanja i sletanja zbog zabrinutosti za bezbednost.

Svi letovi nekoliko velikih američkih avio-kompanija – uključujući "Deltu", "Junajtid" i "Amerikan erlajns" obustavljeni su, a zaustavljen je i vazdušni saobraćaj na aerodromu u glavnom gradu Nemačke, Berlinu dok su i svi aerodromi u Španiji prijavili "incidente" zbog tehničkih problema.

Kolaps nije bio ograničen samo na aviokompanije, već su pogođene i neke banke, hitne službe, emiteri i finansijske institucije.

Globalnim sajber prekidom pogođen je i amsterdamski aerodrom Šipol, rekao je portparol aeodroma koji navodi da to utiče na letove od i ka aerodromu, prenosi Rojters.

Današnji globalni tehnički problem u internet komunikaciji pogodio je i Hrvatsku kontrolu leta, izjavio je hrvatski ministar saobraćaja Oleg Butković.

"Kontrola leta ima teškoće, operativno sve radi, ali administrativni program je u kvaru. Nije sajber napad u pitanju, videćemo kad će se to rešiti. Nije dovedeno u pitanje funkcioniranje kontrole vazdušnog saobraćaja", rekao je Butković novinarima.

Niz australijskih kompanija, banaka, medija i aviokompanija prijavilo je da su izloženi masovnom sajber napadu. I vodeća britanska železnička kompanija upozorila je putnike da očekuju smetnje zbog "široko rasprostranjenih IT problema", dok "Skaj njuz" iz istog razloga ne emituje program.

Letovi su otkazani na aerodromu u Sidneju, u supermarketima je nastala haotična situacija, a programi TV mreža su poremećeni zbog pada kompjuterskih sistema i grafike.

Australijska nadzorna agencija za kibernetičku sigurnost saopštila je da nema informacija koje bi upućivale da je reč o hakerskom napadu.

"Naše trenutne informacije govore da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene firme", navela je australijska agencija.

I program televizije N1 od jutros se emituje uz velike tehničke probleme uzrokovane antivirusnim programom koji utiče na rad računara na globalnom nivou, kako je saopšteno iz ove medijske kuće.

"Naši reporteri javljaće se sa lica mesta i izveštavati o najvažnijim događajima uz limitirane tehničke uslove. Molimo gledaoce da imaju razumevanje što program N1, do otklanjanja tehničkih problema, neće biti u potpunosti funkcionalan", dodaje se u saopštenju.

Američka država Aljaska saopštila je da su pogođene njene službe za hitne slučajeve, a takođe postoje izveštaji o uticaju na Londonsku berzu.

Kompanija za sajber bezbednost "Kraudstrajk" saopštila je, povodom navoda da je ona krivac za globalne probleme u IT sektoru zabeležene danas u čitavom svetu, da radi aktivno sa klijentima pogođenim defektom koji je otkriven u jednom apdejtu za domaćina "vindous".

"Linuks i Mak nisu pogođeni ovim defektom. Nije reč o bezbednosnom incidentu ili sajbernapadu", naveli su iz ove kompanije, a prenosi Bi-Bi-Si.

Dodaje se da je problem lociran, izolovan i da se radi na sanaciji, a korisnici su upućeni na portal za podršku ove firme radi daljih informacija.

Izvršni direktor kompanije "Kraudstrajk" Džordž Kurc izvinio se zbog globalnog tehnološkog problema koji je danas poremetio rad kompanija u nekoliko sektora i obećao da će sarađivati sa svim klijentima da vrate operacije na mrežu.

"Mnogi korisnici ponovo pokreću sistem i biće operativan. Moglo bi da prođe neko vreme za sisteme koji se neće automatski oporaviti", rekao je on za En-Bi-Si njuz.

Istakao je, ipak, da će kompanija osigurati da se svaki klijent vrati na mrežu, prenosi Rojters.

"Kradustrajk" ima skoro 24.000 klijenata, što ukazuje na to da će rešavanje poteškoća biti zahtevno i složeno.

Svaki od tih kupaca je sam po sebi ogromna organizacija, tako da je teško proceniti broj pojedinačnih računara koji su pogođeni, navodi Bi-Bi-Si.

Majkrosoft je saopštio da preduzima "akcije na ublažavanju" problema koje su prijavili korisnici, a zbog koga je u kompanijama i bankama širom sveta došlo do tehničkih problema i prekida u funkcionisanju.

Kompanija istražuje pitanja u vezi sa pružanjem klaud usluga u SAD, kao i problem koji je uticao na nekoliko njihovih aplikacija i usluga, navedeno je u saopštenju, a prenosi Bi-Bi-Si.

U službenom saopštenju o usluzi Majkrosoft 365 objavljenoj ranije na platformi Iks piše da se istražuje problem koji utiče na mogućnost korisnika da pristupe raznim aplikacijama i uslugama Majkrosoft 365.

Srpska avio-kompanija "Er Srbija" je saopštila da su danas moguća veća odstupanja od planiranog rada letenja u putničkom avio-saobraćaju zbog globalnih problema sa softverom koji su se odrazili na rad pojedinih aerodroma do kojih kompanija saobraća. 

image