Svet

Uzbunjivači iz Tajne službe: Imali smo manjak osoblja na Trampovom skupu zbog NATO samita

Republikanac Džim Džordan zatražio je od FBI odgovore na pitanja o bezbednosnim procenama uoči Trampovog skupa u Pensilvaniji gde je na njega izvršen atentat
Uzbunjivači iz Tajne službe: Imali smo manjak osoblja na Trampovom skupu zbog NATO samita© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Predsedavajući Komiteta za pravosuđe Predstavničkog doma Džim Džordan zatražio je od direktora FBI Kristofera Vreja da odgovori na brojna pitanja u vezi sa bezbednosnim propustima koji su doveli do atentata na bivšeg predsednika Donalda Trampa nakon što je saslušao nekoliko uzbunjivača iz Tajne službe Sjedinjenih Država (USSS).

"Dejli koler" dobio je kopiju pisma Vreju u kojem Džordan pominje da su uzbunjivači ukazali komitetu da su imali ograničene resurse za pokrivanje Trampovog mitinga zbog samita NATO u Vašingtonu, kao i predizbornog skupa prve dame Džil Bajden u Pitsburgu, Pensilvanija. 

"Uzbunjivači su otkrili komitetu da je Tajna služba imala dva brifinga u vezi sa predizbornim skupom od 13. jula sa nadležnima iz Zapadne Pensilvanije i drugim zainteresovanim stranama, kako bi razgovarali o predstojećim, nepovezanim posetama predsednika Trampa i prve dame Džil Bajden. Glavni specijalni agent USSS Tim Burk je navodno rekao partnerima za sprovođenje zakona da je USSS te nedelje imao ograničene resurse jer je agencija pokrivala samit NATO-a u Vašingtonu, osoblje FBI je bilo prisutno na tim brifinzima. Iako Komitet priznaje da je FBI jedna od mnogih agencija, on je vodeći federalni istražni organ i ključni izvor obaveštajnih podataka o potencijalnim pretnjama za posebne događaje u njegovoj zoni odgovornosti", piše Džordan u pismu.

Komitet ima nekoliko pitanja o neuspesima koji su doveli do atentata na bivšeg predsednika, prvog u više od četrdeset godina, kao i o sposobnosti FBI da sprovede brzu, transparentnu i temeljnu istragu nakon nedavnih skandala, naveo je Džordan u pismu. 

On je postavio 12 pitanja za FBI, između ostalog koliko je njihovih službenika angažovano u istrazi, koliko je vremena prošlo od uočavanja mogućeg napadača do atentata, da li su razgovarali sa policajcem koji je video napadača, da li se istražuju propusti u obezbeđenju.

Džordan je, takođe, zatražio od FBI sve dokumente i izveštaje vezane za pripreme i bezbednosne procene uoči skupa, kao i one nakon atentata.

image