Svet

"Volstrit džornal" i Bajden: Radimo na izručenju Gerškoviča

Novinar "Volstrit džornala" danas je osuđen na 16 godina zatvora, nakon što je početkom prošle godine uhapšen u špijunaži tokom prikupljanja tajnih informacija o radu jednog ruskog vojnog preduzeća
"Volstrit džornal" i Bajden: Radimo na izručenju GerškovičaGetty © Anadolu / Contributor

Predsednik SAD Džozef Bajden potvrdio je da će Vašington nastaviti da radi na izručenju novinara lista "Volstrit džornala" i američkog državljanina Evana Gerškoviča, kojeg je ruski sud prvostepenom presudom danas osudio na 16 godina strogog zatvora zbog špijunaže.

Sličnu poruku uputili su i iz "Volstrit džornala".

"Nastavićemo da radimo sve što možemo kako bi izdejstvovali oslobađanje Evana i podržali njegovu porodicu. Novinarstvo nije zločin i mi se nećemo smiriti dok on ne bude pušten. Ovo mora da se završi sada", navodi se u tekstu objavljenom na sajtu lista. 

Gerškovič je, podsetimo, uhapšen početkom proše godine i to u trenutku kada se bavio špijunskom delatnošću. Trenutno se nalazi u zatvoru. Iako je presuda doneta danas, ona još nije stupila na snagu. Gerškovič i njegov tim imaju 15 dana da podnesu žalbu, ukoliko to žele.

Gerškovič je od trenutka hapšenja govorio da nije kriv. Ipak, ruska strana ističe da postoje nepobitni dokazi da se novinar, zapravo, bavio špijunažom. Tokom izricanja današnje presude, sud je potvrdio da je Gerškovič delovao po direktivi CIA.

Optužen je da je radio za američku vladu i prikupljao podatke o radu preduzeća "Uralvagonzavod", koje proizvodi i popravlja tenkove i oklopna vozila.

Informacije koje su zanimale Gerškoviča označena su kao državna tajna.

"RIA Novosti" dodaju da je Gerškovič danas bio smiren u sudnici, i da se nekoliko puta osmehnuo kolegama, koji su bili u sali.

image