Svet

Ubijena bivša poslanica Vrhovne Rade

Prema informacijama medija, Irina Farion je upucana u slepoočnicu. Napad se desio u Masarikovoj ulici, a napadač je nosio rukavice
Ubijena bivša poslanica Vrhovne Radewww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Anastasiia Smolienko

Nepoznata osoba u Lavovu pucala je na bivšu poslanicu Vrhovne rade Ukrajine Irinu Farion. Kako javljaju ukrajinski mediji, preminula je u bolnici u Lavovu, prenose "RIA Novosti".

Prema informacijama medija, ona je upucana u slepoočnicu. Napad se desio u Masarikovoj ulici, a napadač je nosio rukavice. Hitac je ispaljen iz oružja koje je bilo bez prigušivača.

Farionova je poznata po svojim provokativnim i nacionalističkim izjavama. Ranije je pozivala da se "udare po zubima" građani koji govore ruskim jezikom i nazivala ih je zaostalim izdajnicima i najvećim problemom.

Farionova je radila 30 godina kao profesorka ukrajinskog jezika na Nacionalnom univerzitetu u Lavovu, a krajem prošle godine otpuštena je sa posla nakon izjava u kojima je dovela u pitanje patriotizam pripadnika ukrajinske vojske koji govore ruski i objavljivanja proukrajinskih izjava i privatne imejl adrese studenta na Krimu, što je dovelo do njegovog hapšenja.

"Znate li vi šta je disciplina u vojsci? Ako nema discipline u vojsci, nema ni vojske. To je rulja", govorila je Farion, napominjući da "vojnici koji ne govore ukrajinci mogu da se nazivaju Rusima".

Nakon toga, studenti "Lavovske politehnike", Nacionalnog univerziteta u Lavovu i Kijevskog nacionalnog univerziteta za tehnologiju i dizajn protestovali su protiv Farion.

Takođe, Služba bezbednosti Ukrajine, SBU, saopštila je da istražuje kontroverzne izjave političarke.

image