Svet

Đorđa Meloni ne prašta: Zbog "male žene" kazna 5.000 evra

Advokat premijerke kaže da će 5.000 evra biti uplaćeno u dobrotvorne svrhe ako presuda protiv Korteze bude potvrđena i novac bude isplaćen
Đorđa Meloni ne prašta: Zbog "male žene" kazna 5.000 evraGetty © Simona Granati - Corbis/Corbis

Sud u Milanu doneo je presudu po kojoj je novinarka dužna da premijerki Italije Đorđi Meloni plati 5.000 evra na ime odštete jer je ismevala njenu visinu u objavama na društvenim mrežama.

U presudi donetoj u sredu a koju danas prenosi Asošijeted pres, za dve objave novinarke Đulije Korteze sud je procenio da se mogu izjednačiti sa "sramoćenjem po telesnoj osnovi". Njoj je za ovaj čin zaprećeno i dodatnom kaznom od 1.200 evra, koja je izrečena uslovno.

U oktobru 2021. godine, dok je Meloni još bila u opoziciji, Korteze je objavila digitalno izmenjenu fotografiju na društvenoj mreži Iks, prikazujući ovu političarku kako stoji ispred police sa knjigama, sa slikom fašističkog diktatora Benita Musolinija u pozadini.

Meloni je reagovala preko Fejsbuka izjavom da lažna fotografija ima "unikatnu težinu" i najavila tužbu.

Na to je reagovala Korteze, opisavši Meloni kao "malu ženu" a u odvojenoj objavi je napisala.

"Ne plašim te se, Đorđa Meloni. Naposletku, imaš samo 1,2 metra visine. Čak i ne mogu da te vidim".

Italijanski mediji pišu da je njena prava visina između 1,58 i 1,63 metra, ali se sama Meloni nikada o tome nije zvanično izjašnjavala.

Korteze je na presudu reagovala sinoć izjavom da italijanska vlada ima "ozbiljan problem sa slobodom izražavanja i novinarskim neslaganjem" i rekla je da razmatra ulaganje žalbe.

Advokat premijerke kaže da će 5.000 evra biti uplaćeno u dobrotvorne svrhe ako presuda protiv Korteze bude potvrđena i novac bude isplaćen.

image