Svet

Japan ne može da poveća proizvodnju raketa za "patriot": "Micubišiju" potrebna nova postrojenja

Smetnje u proizvodnji zapravo pokazuju izazove sa kojima se Vašington suočava tokom uključivanja industrijske pomoći saveznika u svoje složene lance snabdevanja
Japan ne može da poveća proizvodnju raketa za "patriot": "Micubišiju" potrebna nova postrojenjaGetty © Frank Hammerschmidt/picture alliance

Plan SAD da koriste japanske fabrike ne bi li povećale proizvodnju raketa za sistem PVO "patriot - koje koristi Ukrajina kako bi sprečila ruske raketne napade - odlaže se zbog nedostatka ključnih komponenti koje proizvodi "Boing", prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako se navodi, japanska kompanija "Micubiši hevi industriz" (MHI) već proizvodi 30 PAC-3 raketa svake godine po licenci dobijenoj od "Lokid Martina" i može povećati taj broj na oko 60, rekla su za britansku agenciju dva zvaničnika japanske vlade i dva izvora iz odbrambene industrije.

Istovremeno, SAD se nadaju da će povećati proizvodnju sa oko 500 na 750 ovih raketa godišnje što je pre moguće, izjavila je za Rojters osoba upoznata sa programom.

Međutim, nikakvo širenje proizvodnje u Japanu neće biti moguće bez dodatne isporuke glava za samonavođenje, koje navode rakete u poslednjim fazama leta, smatraju gorepomenuti izvori.

"Možda će biti potrebno nekoliko godina pre nego što MHI bude u stanju da poveća stopu proizvodnje zbog ovih nedostataka", navodi jedan od njih.

Smetnje u proizvodnji koje su prisutne u Japanu, zapravo pokazuju izazove sa kojima se Vašington suočava tokom uključivanja industrijske pomoći saveznika u svoje složene lance snabdevanja.

Rojters podseća i da je "Boing" prošle godine počeo sa povećanjem kapaciteta svoje fabrike za proizvodnju glava za samonavođenje u SAD, kako bi povećao proizvodnju za 30 odsto, ali nove proizvodne linije neće biti u funkciji sve do 2027. godine.

Takođe, navodi se da ova kompanija protekle godine nije saopštila koliko je proizvedeno, ali je za britansku agenciju napomenula da je upravo isporučila svoju 5.000. glavu za samonavođenje. Predstavnik "Boinga" je potom pitanja preusmerio na "Lokid martin" - glavnom proizvođaču raketa.

Iz ove kompanije su poručili da povećavaju proizvodnju raketa za "patriot" u SAD sa 500 na 650 do 2027. godine, a vredi podsetiti da svaka od njih košta oko četiri miliona.

"Lokid Martin" i "Boing" (možda) mogu, ali "Micubiši" sigurno ne može da poveća proizvodnju

Prema pisanju Rojtersa, čak i da na raspolaganju bude dovoljan broj glava za samonavođenje, povećanje godišnje proizvodnje PAC-3 u Japanu na više od 60 zahtevalo bi da MHI izgradi dodatne proizvodne kapacitete.

U svom planu za 2022. da udvostruči vojnu potrošnju, japanska vlada je rekla da će ponuditi finansijsku pomoć odbrambenim kompanijama koje žele da prošire proizvodnju. Te subvencije se, međutim, odnose samo na opremu namenjenu snagama za odbranu zemlje, ali ne i na izvoz.

To znači da bi za izgradnju nove fabrike (ili proširenje već postojeće) za proizvodnju PAC-3, novac morali da izdvoje ili MHI ili SAD, a radi se o nekoliko desetina miliona dolara ili više, izjavio je sagovornik iz japanske vlade.

"Indo-Pacifik je oblast na koju su SAD veoma fokusirane, a naši saveznici i strateški postavljeni kapaciteti u regionu su ključno značajni za podršku odvraćanju i održavanju spremnosti", poručuju iz "Lokid Martina", preusmeravajući pitanja o proizvodnji PAC-3 u Japanu na MHI, japansku i američku vladu.

Ministarstvo odbrane Japana i MHI su odbili da komentarišu sve navode o problemima proizvodnje raketa za "patriote", dok je zvaničnik američkog Ministarstva odbrane izjavio da je potpisivanje ugovora vrednog 4,5 milijardi dolara sa američkom vojskom - glavnim korisnikom sistema "patriot" - u junu označilo početak povećanja proizvodnje i raketa i glava za samonavođenje.

Takođe, navodi se da bi ministri spoljnih poslova i odbrane Japana i SAD trebalo da se sastanu u Tokiju ovog meseca radi razgovora za koje se očekuje da će uključiti produbljivanje industrijske saradnje u oblasti odbrane, kao i da će "patriot" biti ključan deo tog procesa.

Kao što se može zaključiti, uprkos pomoći saveznika, uska grla u lancu snabdevanja dodatno komplikuju napore Vašingtona da Kijevu isporuči potrebnu količinu municije, uključujući i rakete za sisteme PVO, a rešavanje ovih problema zahteva izdvajanje dodatnih finansijskih sredstava.

image