Svet

Kipar obeležava 50 godina od turske invazije

Hristodulides je rekao da je Turska i dalje odgovorna za kršenje ljudskih prava i međunarodnog prava, dodajući da Kipar mora ponovo da bude ujedinjen
Kipar obeležava 50 godina od turske invazijeGetty © Kostas Pikoulas/NurPhoto

Na Kipru se danas obeležava 50 godina od turske invazije, zbog čega su se širom ove ostrvske države jutros u 5.30 časova oglasile sirene za vazdušni napad, označavajući vreme kada je počela turska invazija 1974. godine, prenosi "Sajprus mejl".

"Ovo je težak dan za sve. Dan sećanja, dan za odavanje počasti svima koji su se borili i žrtvovali da bi Republika Kipar mogla da postoji danas", izjavio je kiparski predsednik Nikos Hristodulides tokom komemoracije poginulima u Kokinotrimitiji.

Hristodulides je rekao da je Turska i dalje odgovorna za kršenje ljudskih prava i međunarodnog prava, dodajući da Kipar mora ponovo da bude ujedinjen.

Događajima koji će se održati na južnom delu ostrva - uključujući otkrivanje spomen-obeležja palim borcima, bogosluženja i skup u Predsedničkoj palati - će prvi put prisustvovati i grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Istovremeno, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan boravi danas na severu Kipra, koji su Turci okupirali, gde je prisustvovao obeležavanju 50 godina od invazije i slavljeničkoj vojnoj paradi u Severnoj Nikoziji, kojom je obeleženo ono što Turska opisuje kao "operaciju za mir i slobodu".

image