Svet

Francuski mediji: Predsednički blok preuzeo sve vodeće funkcije u Narodnoj skupštini

Među osam odbora, samo dva na čelu imaju predstavnike levice, za predsednika finansijskog odbora ponovo je izabran Erik Kokerel iz levičarskog Novog narodnog fronta, dok je na čelo odbora za kulturu i obrazovanje došla Fatija Kelua Aši iz Socijalističke partije
Francuski mediji: Predsednički blok preuzeo sve vodeće funkcije u Narodnoj skupštiniGetty © Artur Widak/NurPhoto

Predstavnici desničarske stranke Nacionalno okupljanje, koja je postala treća najveća partija u novom sazivu Narodne skupštine (donji dom parlamenta), neće biti na čelu nijednog skupštinskog odbora.

Istovremeno, većina rukovodećih pozicija je raspoređena među predstavnicima predsedničkog bloka, preneo je TV kanal "LCI".

Tako među osam odbora, samo dva predvode predstavnici levice: za predsednika finansijskog odbora ponovo je izabran Erik Kokerel iz levičarskog Novog narodnog fronta, dok je na čelo odbora za kulturu i obrazovanje došla Fatija Kelua Aši iz Socijalističke partije.

Sam Kokerel je nakon izbora rekao novinarima da je spreman da podnese ostavku ako predsednik ne imenuje predstavnika levičarske koalicije Novi narodni front za premijera.

Preostalih šest odbora preuzeli su predstavnici partija iz predsedničkog bloka "Zajedno za Republiku": Žan Noel Baro će biti na čelu odbora za međunarodne poslove, Žan-Mišel Žak – Odbora za nacionalnu odbranu i oružane snage, Antoan Armand - Odbora za ekonomska pitanja, Pol Kristof - Odbora za socijalna pitanja, Sandrin Le Fer - Odbora za održivi razvoj i regionalno planiranje, Florent Budje - Odbora za zakonodavna pitanja.

Predsednik Republikanske partije Erik Šioti, koji je podržao savez Nacionalno okpljanje Žordana Bardele i Marin le Pen, nazvao je trenutnu situaciju "demokratskom blokadom", tokom koje su ključne funkcije podeljene među kandidatima predsedničkog bloka.

Prema njegovim rečima, na ovaj način je "isključena zastupljenost 11 miliona Francuza", koji su glasali za poslanike Nacionalnog okupljanja i republikance, koji su na parlamentarnim izborima podržali savez sa ovom desničarskom strankom.

image