Svet

Lula: Brazil razmatra mogućnost pridruživanja kineskoj inicijativi Pojas i put

Ovo je prvi put da je brazilska vlada otvoreno najavila mogućnost pridruživanja kineskoj inicijativi
Lula: Brazil razmatra mogućnost pridruživanja kineskoj inicijativi Pojas i putGetty © Ton Molina/NurPhoto

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je da njegova administracija razmatra "predlog za pridruživanje" inicijativi Pojas i put, glavnom kineskom infrastrukturnom i investicionom projektu, prenosi "Saut Čajna morning post".

Kako se navodi, Lula je izrazio otvorenost za pristupanje inicijativi sve dok to, kako je naveo, "donosi opipljive rezultate".

"Pošto Kina želi da razgovara o Novom putu svile (prethodni naziv inicijative), moraćemo da pripremimo predlog za procenu šta dobijamo, koje su koristi za Brazil ako učestvujemo u ovoj stvari?", rekao je on.

Ovo je prvi put da je brazilska vlada otvoreno najavila mogućnost pridruživanja kineskoj inicijativi, uprkos tome što je Kina u prošlosti uputila nekoliko poziva, navodi list.

Brazil nije bio voljan da se pridruži trgovinskoj i infrastrukturnoj mreži sa Kinom i jedna je od tri južnoameričke zemlje koje ne učestvuju u ovom projektu, zajedno sa Kolumbijom i Paragvajem.

Brazil i Kina ove godine obeležavaju 50 godina bilateralnih odnosa, a očekuje se da će kineski predsednik Si Đinping prisustvovati samitu G20 u Rio de Žaneiru u novembru.

Lula je u četvrtak izjavio da će biti gost na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), koji se održava u novembru u Peruu, navodi kineski list.

image