SAD, Velika Britanija i Izrael napale Jemen: Huti najavljuju odgovor

Portparol Huta Mohamed Abdulsalam je rekao da napadi imaju za cilj "da povećaju patnju naroda i da izvrše pritisak na Jemen da prestane da podržava Gazu"

Izrael je izveo vazdušne napade na skladišta nafte u lučkom gradu Hodejdi u zapadnom Jemenu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja vlade Ansar Alah (Huti).

Kako javljaju RIA Novosti, Huti kažu da izraelski vazdušni napadi na Hodejdu neće ostati bez odgovora.

Ranije je izvor za RIA Novosti rekao da su SAD i Velika Britanija izvele pet vazdušnih udara na položaje Huta u Hodejdi. Izvor je dodao da su vazdušni napadi izazvali veliki požar na rezervoarima goriva u luci Hodejda.

"Kao rezultat vazdušnih napada izraelskog neprijatelja na skladišta nafte u luci Hodeidah, ima mrtvih i ranjenih", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Huta, a prenosi TV kanal Al Masira koji kontroliše pokret.

Da su izraelske odbrambene snage napale su mete u blizini lučkog grada Hodejde u zapadnom Jemenu, javio je i Telegram kanal IDF.

"Pre izvesnog vremena, borbeni avioni su izvršili napade na vojna postrojenja Hutija u blizini luke Hodejda u Jemenu kao odgovor na stotine napada na Izrael poslednjih meseci", navodi se u postu.

Portparol Huta Mohamed Abdulsalam napisao je na Iksu da je Jemen bio podvrgnut "očiglednoj izraelskoj agresiji" koja je bila usmerena na skladišta goriva i elektranu.

On je rekao da napadi imaju za cilj "da povećaju patnju naroda i da izvrše pritisak na Jemen da prestane da podržava Gazu".

Abdulsalam je kazao da će napadi samo učiniti narod Jemena i njegove oružane snage odlučnijima da podrže Gazu.

U izveštaju se navodi da je u luci izbio veliki požar i da je veliki broj potrošača ostao bez električne energije.

Zdravstveni zvaničnici u Jemenu saopštili su da je u napadima poginulo više ljudi i da su mnogi povređeni, ali ni oni nisu izneli detalje.