Svet

Šta američki Srbi očekuju od Trampa: Ovo su države u kojima mogu da mu "pomognu"

Ceo svet gori pod Bajdenovom administracijom, a Tramp nije započeo ni jedan rat, bio je vrlo zainteresovan za saradnju sa svim partnerima i zemljama sveta, posebno sa Srbijom, rekla je prof. dr Olga Ravasi
Šta američki Srbi očekuju od Trampa: Ovo su države u kojima mogu da mu "pomognu"© Tanjug/AP/Gene J. Puskar

Srpsko rasejanje se upravo nalazi u državama koje mogu da budu odlučujući tas na vagi u korist bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, a to su prevashodno Arizona, Viskonsin, Mičigen, Pensilvanija, Ohajo, kaže za RT Balkan prof. dr Olga Ravasi, politički strateg i osnivač organizacije "Srbi za Trampa".

"U svim tim 'kliznim' državama koje zaista mogu da odluče izbore ima srpskog rasejanja ponajviše", objasnila je Ravasi.

Kako je istakla, prema njihovim procenama i podacima kojima raspolažu čak i 2016. godine srpsko rasejanje odlučilo je u određenim distriktima.

"Srbi su znali šta mogu da očekuju od Hilari Klinton a sa druge strane, naravno, nisu znali koliko će Donald Tramp i kako uticati na razvoj geopolitičke situacije. Ali su definitivno glasali za njega instinktivno u tom trenutku, što se, naravno, pokazalo da je to bio odličan izbor", ocenjuje Ravasi.

O očekivanju američkih Srba od Trampa

Ravasi ističe da je početak njene komunikacije sa kampanjom, koja traje još od 2015-2016, bio vrlo otvoren i da je taksativno navedeno šta su srpskom rasejanju pitanja od interesa, pre svega kao Amerikancima, jer su svi oni, kako naglašava, Amerikanci.

"I vodimo se upravo tom unutrašnjom politikom koja svima nama mnogo znači. To je poboljšanje ekonomije, smanjenje poreza, kontrolisana imigracija, zatvaranje granica, povratak naše industrije u SAD iz drugih delova sveta. Naravno i najvažnije je spoljna politika za koju se naši ljudi jako, jako interesuju i tu su bila pitanja naravno vezana za problem KiM, Republike Srpske, pa i pitanja Srba u Crnoj Gori i SPC", istakla je.

"Oni znaju šta je nama u interesu, u smislu unutrašnje politike, jer mi kao neko srpsko rasejanje, ali prevashodno Amerikanci nismo nekakav poseban entitet već nas se zaista tiču stvari koje se tiču svih Amerikanaca, a to je naravno da se zaštite nacionalni interesi SAD, bez da se ratuje na svim stranama sveta. To je upravo ono što predsednik Tramp zagovara (Amerika na prvom mestu). To znači da nijedna druga zemlja ne treba da bude prioritet osim SAD i njenih građana koji sada prolaze zaista teške trenutke", naglašava.

Kako kaže, postoje veliki problemi sa ekonomijom, sa cenama koje su otišle jako visoko...

"Ceo svet gori pod Bajdenovom administracijom, a Tramp nije započeo ni jedan rat, bio je vrlo zainteresovan za saradnju sa svim partnerima, i zemljama sveta, posebno sa Srbijom kao najjačom zemljom regiona, a oslanjali su se na tu istorijsku i savezničku priču koju mi imamo iz Prvog i Drugog svetskog rata, tako da je to nešto što je nama u interesu", naglašava.

Kaže da su pokrenuli još jednu inicijativu kroz NVO, a to je Hrišćanska pravoslavna koalicija koja bi onda uz Srbe obuhvatila i sve pravoslavne vernike i narode koji su u SAD u rasejanju što znači i Grke, Ukrajince, Bugare, Makedonce, Ruse, kao i sve ostale, koji u suštini dele vrlo slične interese, osećaju se i jesu Amerikanci, ali su pravoslavci.

"Upravo kroz taj duh pravoslavlja imaju određene zajedničke interese. Pravoslavlje je najbrže rastuća hrišćanska denominacija u Americi. Prosečni, obični Amerikanci su u pravoslavlju prepoznali nešto vrlo svetlo i interesantno", ističe.

Na pitanje, mogu li američki Srbi da pomognu u odnosima dveju zemalja, Ravasi odgovara potvrdno i kaže da su to pokazali počevši od 2016. godine, pa do 2020.

"Odnosi između Srbije i Amerike su se zaista poboljšali, govorilo se o ekonomiji, nema više ucena, pritisaka, nema pretnji i to je upravo to što Tramp zagovara", naglašava.

Kako kaže, Tramp kao nacionalni suverenista shvata da SAD pre svega mora i ima pravo da zaštiti svoje nacionalne interese, a sa druge strane razume da i druge zemlje imaju potpuno pravo da štite i svoje interese.

"Tako da on to razume i cela njegova administracija je ima mnogo više razumevanja i za Srbiju i za našu zajedničku istoriju", rekla je Ravasi.

"Kada Tramp postane ponovo predsednik trudićemo se da nastavimo tu saradnju da je proširimo i da ona u stvari bude u nacionalnom interesu Amerike prevashodno da ima jakog saveznika na Balkanu, a to je svakako Srbija", zaključila je.

Podsetimo, Amerikanci srpskog porekla iz Milvokija i okoline organizovali su skup podrške "Srbi za Trampa 2024" u sredu, 17. jula, tokom četvorodnevne konvencije Republikanske partije.

image