Američka Tajna služba priznala: Odbili smo da pojačamo Trampovu bezbednost

Tajna služba je odbila zahteve za dodatnim federalnim resursima, koje je obezbeđenje bivšeg predsednika Donalda Trampa tražilo dve godine pre pokušaja ubistva, piše "Njujork tajms"

Američka Tajna služba priznala je da je odbila zahteve da ojača zaštitu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, prenosi "Njujork tajms", pozivajući se na izjavu portparola ministarstva Entonija Guljelmija.

Naime, Tajna služba je navela da je odbila zahteve za dodatnim federalnim resursima, koje je obezbeđenje bivšeg šefa Bele kuće tražilo dve godine pre nego što je na njega izvršen atentat.

Guljelmi je naglasio da se zahtevi za pojačano obezbeđenje nisu odnosili konkretno na događaj u Pensilvaniji, gde je Tramp ranjen.

Osim toga, ocenio je da je u slučajevima kada Tajna služba nije mogla da posveti dodatne snage Trampovoj zaštiti poslala ljude iz državnih ili lokalnih agencija za sprovođenje zakona kod njega, ili je promenila bezbednosne planove kako bi smanjila pretnju po njegov život.

List naglašava da će priznanje Tajne službe pojačati kritike na račun šefice odeljenja Kimberli Čitl, uoči saslušanja u komisiji Predstavničkog doma.

"Foks njuz" je ranije izvestio da će Komitet Predstavničkog doma američkog Kongresa za unutrašnju bezbednost razmotriti izveštaje da je Trampu uskraćeno povećanje bezbednosti neposredno pre atentata.

Guljelmi je prošle nedelje rekao da su "izjave o odbijanju Tajne službe da ojača Trampovu bezbednost netačne".

Tramp je 13. jula za dlaku preživeo atentat na mitingu u Batleru, Pensilvanija. Tokom atentata je ubijena jedna, a povređene još dve osobe. Jedan metak je promašio Trampovu glavu za centimetar i okrznuo mu uvo. Naoružanog napadača, koji je identifikovan kao 20-godišnji Tomas Metju Kruks, na mestu su ubili pripadnici Tajne službe.

Si-En-En je prethodno naveo da se Tajna služba, suočena s velikim kritikama zbog neuspeha da spreči napad na Trampa, trudi da pojača bezbednost na budućim mitinzima republikanskog kandidata, pri čemu je bezbednosni aparat oko samog Trampa navodno potpuno promenjen.