Svet

Netanjahu putuje u Vašington: Sastanak sa Bajdenom 23. jula

Susret dvojice lidera ranije je najavljivan za ponedeljak, ali, po svemu sudeći, razlog za odlaganje susreta je Bajdenova infekcija korona virusom
Netanjahu putuje u Vašington: Sastanak sa Bajdenom 23. jula© Jack Guez -Pool/Getty Images

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastaće se u utorak u Vašingtonu sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, saopšteno je iz kabineta predsednika vlade Izraela.

Susret dvojice lidera ranije je najavljivan za ponedeljak, ali, po svemu sudeći, razlog za odlaganje susreta je Bajdenova infekcija korona virusom, prenosi "Tajms of Izrael".

Iz kabineta izraelskog premijera je navedeno da će Netanjahu u ponedeljak ujutro poleteti u Vašington, umesto večeras.

Netanjahuova poseta SAD dolazi u trenutku intenziviranja sukoba Izraela sa jemenskim pobunjenicima Hutima, koji napadaju ciljeve u Izraelu u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

Kao odgovor na napad Huta na Tel Aviv izveden u petak, izraelsko ratno vazduhoplovsto u subotu je izvelo napad na luku Hodejda u Jemenu, koja je pod kontrolom Huta.

U tom izraelskom napadu poginule su najmanje tri osobe, a 87 je povređeno.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je luka Hodejda, koju su napali izraelski borbeni avioni, u Jemenu korišćena kao tačka prijema iranskog oružja namenjenog za jemenski militantni pokret Huta.

Netanjahu je rekao da je napad, oko 1.800 kilometara od izraelskih granica, podsetnik neprijatelju da ne postoji mesto koje Izrael ne može da dosegne, prenosi Rojters.

Istovremeno, kako je izjavio vojni portparol Huta Jahja Sare, Huti neće oklevati da napadnu "vitalne mete" u Izraelu, nakon izraelskih napada na luku Hodejdu u Jemenu, a Vrhovni politički savet ovog pokreta saopštio je da će "efikasno odgovoriti" na izraelske vazdušne napade.

image