Ko je princ Hajnrih XIII Rojs, čovek iza tajne organizacije koja hoće da zbaci nemačku vladu?

Sedamdesetjednogodišnji plemić, koga rodbina naziva "zbunjenim starcem" opsednutim teorijama zavere i ekstremnim desničarskim stavovima, ne izgleda kao tipičan vođa (podjednako netipične) terorističke organizacije

Na spisku članova i pristalica ekstremno desničarske organizacije "Građani Rajha" koje je nemačka policija privela zbog sumnji da su planirali državni udar našlo se i jedno neobično ime – princ Hajnrih XIII Rojs.

Princa Hajnriha je nemačka policija privela tokom jučerašnjih racija u njegovom stanu u Frankfurtu, dok je pretres izvršen i u dvorcu u mestu Bad Lobenštajn, istorijskom sedištu kuće Rojs.

Smatra se da je 71-godišnji princ Rojs centralna figura "Građana Rajha", prenosi "Špigl", i ukazuje da su nemačke vlasti od novembra 2021. godine sumnjale da je sa 69-godišnjim bivšim komandantom padobranske jedinice Rudigerom fon P. planirao "dan iks" kada će upasti u Bundestag sa dvadesetinom pristalica i "uhapsiti" političare koji se tu nalaze.

Svrha planirane akcije bila je da se izazovu masovni nemiri u zemlji koji bi doveli do svrgavanja sistema i uspostavljanja nove vlade sa princom Rojsom na čelu, ukazuje nemački list.

Princ Hajnrih XIII potomak je kuće Rojs koja je u Tiringiji obitavala više od osam vekova i vladala malim delom te savezne države do kraja Prvog svetskog rata. Inženjer po obrazovanju, princ Hajnrih XIII je u Frankfurtu radio kao broker za nekretnine, dok je svoj porodični dvorac u Bad Lobenštajnu koristio kao mesto za sastanke članova svoje organizacije.

"Plašim se da je on sada samo teoretičar zavere i zbunjeni starac", izjavio je Hajnrih XIV Rojs, rođak Hajnriha XIII i trenutni predstavnik kuće Rojs u avgustu, kada se porodica Rojs zvanično odaljila od princa zbog njegovih, kako se navodi, kontroverznih političkih stavova.

Princ Hajnrih XIII je 2019. godine održao 15-minutno predavanje na "Vorld veb forumu" u Cirihu pod nazivom "Iskusite uspon i pad elite plave krvi", u kojem je tvrdio da je kajzer Vilhelm II bio prisiljen na ulazak u Prvi svetski rat zbog međunarodnih ekonomskih interesa, te da je sadašnja nemačka demokratija samo iluzija, ukazuje povodom prinčevog hapšenja "Njujork tajms".

Plemićke titule - uključujući i Rojsovu - u savremenoj Nemačkoj nemaju nikakvo formalno značenje, ali se nekada koriste uz lično ime.

"Građani Rajha"

Sumnja se da Rojsova ekstremno desničarska organizacija ima članove u 11 nemačkih federalnih država, Austriji i Italiji. Organizacija se deli na dve grane, od kojih jedna predstavlja ekvivalent "vlade", a druga "vojske".

Pored različitih teoretičara zavere i "slobodnih mislilaca", Rojsova organizacija okupila je mnoge bivše – ali i neke sadašnje – članove nemačkih bezbednosnih snaga, kao i sudiju i bivšu poslanicu desničarske stranke Alternativa za Nemačku Birgit Malzak-Vinkeman, za koju se sumnja da je grupi pružala informacije o Bundestagu i nameravala da lično učestvuje u planiranom napadu.

Takođe se smatra da je grupa aktivno radila na regrutovanju bivših i aktivnih vojnih lica, da je na različite načine pokušavala da obezbedi oružje za svoju "vojsku" i da je radila na obuci rukovanja vatrenim oružjem svojih članova.

"Špigl" ukazuje na vremešnost članova te organizacije, budući da većina ima preko 40 godina, dok je veliki broj Rojsovih saradnika u vrhu organizacije stariji od 60 godina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da ta organizacija broji čak oko 21.000 pripadnika.

Priča o organizaciji koja je planirala puč u Nemačkoj, naravno, ne može da prođe bez Rusije kao dežurnog strašila u zapadnoj javnosti. 

Jedan od navodnih Rojsovih planova nakon stupanja na vlast bio je uspostavljanje diplomatskih veza sa Rusijom, dok "Špigl" tvrdi i da je on već kontaktirao ruske vlasti preko svoje partnerke Vitalije B, ali nije dobio odgovor.

Ambasada Rusije u Berlinu izjavila je da ruske diplomatsko-konzularne institucije u Nemačkoj ne održavaju kontakte sa predstavnicima terorističkih grupa i drugih ilegalnih formacija.

Na pitanje novinara o pripremi puča u Nemačkoj, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naglasio da je to unutrašnji problem Nemačke, te da same nemačke vlasti priznaju da ne može biti govora o "ruskom mešanju".