Svet

Bankomati lete u nebo: U Nemačkoj rekordan broj pljački

Vlasti su predložile novi zakon kojim bi se pooštrile kazne za počinioce ovakvih pljački
Bankomati lete u nebo: U Nemačkoj rekordan broj pljačkiGetty © Arnulf Stoffel/picture alliance via Getty Images

Broj pljački bankomata pomoću eksploziva je u Nemačkoj tokom 2022. godine porastao za 26,5 odsto u odnosu na 2021. godinu, što predstavlja rekord otkako se ta statistika vodi, navodi se u zajedničkom saopštenju nemačkih ministarstava unutrašnjih poslova i pravde.

Savezna vlada je predložila nacrt zakona kojim bi se takvi zločini kažnjavali sa najmanje dve godine zatvora umesto najmanje jedne godine. Ako je pri pljački povređena nevina osoba, kazna bi mogla da se poveća na između pet i 15 godina, takođe se predlaže u nacrtu zakona.

"Svako ko diže bankomate u vazduh predstavlja rizik po život nevinih ljudi", rekla je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Savezna vlada je pre dve godine odlučila da noću zaključava foajee samouslužnih banaka. Policijske racije prošle godine dovele su do hapšenja ljudi u Holandiji i Belgiji za koje se sumnja da su digli u vazduh bankomate na najmanje tri desetine lokacija u Nemačkoj kako bi ukrali njihov sadržaj.

Nemačke vlasti takođe nameravaju da daju više ovlašćenja istražnim organima pri korišćenju telekomunikacionih podataka.

Banke su ranije pozvane da dodatno pojačaju mere bezbednosti, uključujući video nadzor, smanjenje gotovine koja se drži na mašinama, kao i zamagljivanje i bojenje novčanica pri eksplozijama.

image