Upitan ulazak Švedske u NATO: Odbijaju da izruče guleniste Turskoj

Turska je postavila niz zahteva kako bi odobrila zahtev Švedske za članstvo u NATO-u, a jedan od njih je predaja desetak državljana koje Turska smatra za teroriste

Dvoje turskih državljana koji se nalaze u Švedskoj i čije hapšenje zahteva Ankara ne mogu biti izručeni Turskoj, rekao je javni tužilac te skandinavske države.

Turska je postavila niz zahteva kako bi odobrila zahtev Švedske za članstvo u NATO-u, a jedan od njih je da Švedska mora da preda desetak državljana koje Turska smatra za teroriste.

Predstavnici Švedske i Turske sastali su se 5. oktobra kako bi pregovarali o švedskoj prijavi za članstvo, a Turska je tom prilikom ponovila zahtev za izručenje određenih osoba koje oni smatraju teroristima, a koji su dobili zaštitu u Švedskoj, prenose lokalni mediji.

Prema informacijama lista "Ekspresen", mišljenje javnog tužioca odnosi se na dvoje ljudi koji su pomenuti tokom tog sastanka, koje Turska optužuje za veze sa pokretom Hizmet Fetulaha Gulena. Ankara tu organizaciju smatra odgovornom za pokušaj puča iz leta 2016. godine.

Švedsko javno tužilaštvo smatra da po švedskom zakonu ova dva čoveka nisu počinila krivično delo, kao i da obojica rizikuju progon u svojoj zemlji. Pravobranilaštvo takođe ne smatra da su sudski postupci protiv njih neophodni.

Švedska, Finska i Turska postigle su sporazum krajem maja, kojim su se dve nordijske zemlje obavezale da će uzeti u obzir turske zahteve za isručenje osoba koje Ankara smatra teroristima, kao i da će obustaviti podršku grupama poput Radničke partije Kurdistana (PKK) i njima bliskim grupama sirijskih Kurda.