Svet

Bajden se povlači iz predsedničke trke; Oglasila se Kamala Haris

Harisova je rekla da je počastvovana
Bajden se povlači iz predsedničke trke; Oglasila se Kamala Haris© Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

Sadašnji predsednik Džozef Bajden rekao je da povlači svoju kandidaturu za predsedničke izbore u SAD u novembru.

"Verujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se fokusiram isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsednika SAD do kraja mog mandata", naveo je Bajden u saopštenju, prenosi "Vašington post".

Bajden je u saopštenju dodao da će se obratiti naciji kasnije tokom nedelje, kada će izneti više detalja. Kamala Haris je rekla da se neće obraćati javnosti pre nego što to uradi Bajden, rekli su izvori za Si-En-En.

Predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) saopštio je da će stranka uskoro objaviti naredne korake na putu nominovanja demokratskog predsedničkog kandidata.

Podrška Harisovoj

Bajden je u novoj poruci na društvenoj mreži Iks rekao da nudi svoju punu podršku da Kamala Haris bude kandidat demokrata u predsedničkoj trci.

"Demokrate, vreme je da se ujedinimo i pobedimo Trampa. Uradimo to", napisao je Bajden.

Oglasila se Harisova

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je danas da je "počastvovana" što je dobila podršku predsednika Džozefa Bajdena i naglasila da namerava da osvoji demokratsku nominaciju za predsednika.

To je prva javna izjava Harisove nakon što je Bajden objavio da se povlači iz kampanje za reizbor, preneo je Si-En-En.

"Počastvovana sam što imam podršku predsednika i moja namera je da osvojim ovu nominaciju", navela je Harisovu, saopštio je štab kampanje Bajdena i Harisova.

Bajden je navodno razgovarao sa Harisovom pre objave da odustaje od predsedničke trke, preneo je En-Bi-Si, pozivajući se na dobro obavešten izvor.

"Bajden je ponudio svoju "punu podršku" da Haris bude kandidatkinja Demokratske stranke", rekao je izvor.

Bil i Hilari Klinton podržali su Kamalu Haris kao demokratskog kandidata na predstojećim izborima.

"Čast nam je što možemo da se pridružimo predsedniku u podršci potpredsednici Haris i učinićemo sve što možemo da je podržimo", navodi se u zajedničkom saopštenju Klintonovih, prenosi Si-En-En.

Bivša predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi pozdravila je danas odluku predsednika SAD Džozefa Bajdena da odustane od reizbora na tu poziciju, nazivajući je patriotskom.

"Njegove vizije, vrednosti i liderstvo čine ga jednim od najvažnijih predsednika u američkoj istoriji", ocenila je Pelosi.

U njenoj objavi je, međutim, izostala podrška Kamali Haris kao mogućem demokratskom kandidatu.

Džonson pozvao Bajdena na ostavku

Kako su prenele RIA Novosti, predsednik Predstavničkog doma pozvao je Bajdena da odmah podnese ostavku.

"Ako Džozef Bajden nije sposoban da se kandiduje za predsednika, nije sposoban ni da služi kao predsednik. Mora odmah da podnese ostavku jer 5. novembar ne može doći dovoljno brzo", naveo je Džonson u saopštenju.

Ocenio je da "Kamala Haris neće biti ništa bolji kandidat od njega".

"Izgledi stranke sada nisu ništa bolji sa potpredsednicom Kamalom Haris, koja je suvlasnica katastrofalnih neuspeha politike Bajdenove administracije", poručio je Džonson, prenosi "Gardijan".

Dodao je da je Haris, kao druga u komandnom lancu, bila saučesnik "ne samo u uništavanju američkog suvereniteta, bezbednosti i prosperiteta, već i u najvećem političkom zataškavanju u istoriji SAD".

"Ona je bolje od bilo koga znala za njegovu nesposobnost da služi", naglasio je Džonson.

On je okarakterisao Demokratsku stranku kao "nedemokratsku", navodeći da je Bajden svojim odustajanjem "poništio glasove više od 14 miliona Amerikanaca koji su ga izabrali za kandidata demokrata za predsednika".

Robert Kenedi Mlađi: Proces za nominovanje novog kandidata da bude otvoren

Nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi pozdravio je danas odluku predsednika SAD Džozefa Bajdena da odustane od kampanje za reizbor i pozvao Demokratsku stranku da nominuje Bajdenovu zamenu putem "otvorenog procesa".

Kenedi, bivši demokrata, izjavio je da se nada da će Demokratska stranka "koristiti neutralno glasanje" da izabere najjačeg kandidata da pobedi republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, preneo je Si-En-En.

Kenedi je kritikovao partijsko vođenje primarnog procesa.

"Pozivam Demokratsku stranku da se vrati svojoj tradicionalnoj posvećenosti demokratiji i da to ilustruje otvorenim procesom", naveo je Kenedi.

Prema njegovim rečima, Bajdenovo "progresivno pogoršanje" potkopalo je njegovu kandidaturu.

Podsetimo, više uticajnih demokratskih političara, navodno uključujući i bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu i bivšu predsednicu predstavničkog doma Nensi Pelosi, ali pojedini veliki donori demokratske stranke, pridružili su se pozivima Bajdenu da odustane od kandidature nakon njegovog katastrofalnog nastupa tokom TV debate s republikanskim kandidatom Donaldom Trampom. 

Tokom debate, aktuelni predsednik je više puta gubio tok misli, mešao reči i brojeve i mučio se da završi rečenice.

Anketa koju su sproveli AP i Nacionalni centar za istraživanje javnog mnjenja Univerziteta u Čikagu (NORC) pokazala je da skoro dve trećine demokrata širom zemlje želi da Bajden odustane od kandidature.

image