Svet

Bivši savetnik Merkelove: Rusija i SAD moraju naći političko rešenje za krizu u Evropi

Prema njegovim rečima, iz trenutne situacije može se izaći isključivo pregovorima
Bivši savetnik Merkelove: Rusija i SAD moraju naći političko rešenje za krizu u EvropiGetty © Régis Bossu/Sygma

SAD bi, uporedo sa razmeštanjem sistema dugog dometa u Evropi, trebalo da pregovaraju o razoružavanju sa Rusijom, kao što se desilo tokom "evropske raketne krize" osamdesetih godina, ali trenutno, nažalost, ne postoji takva spremnost sa strane Vašingtona, rekao je za RIA Novosti bivši vojni savetnik nekadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel, general Erih Vad.

Kako navodi, raketni sistemi koje Rusija ima u Kalinjingradskoj oblasti potencijalno bi mogli da predstavljaju pretnju za Evropu. Takođe, general ističe da žali jer su se SAD povukle iz Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa koji je značajno ublažio situaciju u Evropi.

"Danas su nam ponovo potrebna takva razumna rešenja. Stoga bi, po mom mišljenju, bilo bolje da razmeštanje novih američkih raketnih sistema bude praćeno dijalogom i inicijativama za razoružanje", poručuje nemački general i dodaje:

"Nažalost, trenutno ne postoji takva spremnost. Možda će se ovo promeniti nakon američkih izbora? To bi bilo poželjno".

"Dvostruku odluku NATO-a" usvojili su tadašnji lideri SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke 12. decembra 1979. godine i sastojala se od razmeštanja američkih raketa srednjeg dometa u Evropi uz istovremeni nastavak pregovora sa SSSR-om o eliminaciji ove vrste naoružanja.

Prema rečima bivšeg savetnika Merkelove, malo je verovatno da sada treba očekivati proteste u Nemačkoj slične masovnim antiratnim demonstracijama koje su se dogodile početkom osamdesetih godina.

"Lično, ne očekujem ozbiljne proteste protiv uspostavljanja američkog naoružanja. Ali ovo navodno samopouzdanje i nedostatak diskusije o razmeštanju američkih sistema naoružanja su zastrašujući", rekao je on.

Vad je još jednom naglasio da sadašnja "tužna" situacija može da se prevaziđe samo pregovorima.

"To se odnosi i na rat u Ukrajini, za koji ne postoji vojno rešenje i možemo samo da se nadamo da će biti razumnih političara - u Rusiji i na Zapadu - koji će preuzeti ovaj zadatak na sebe. Viktor Orban, koga kritikuju mnogi mediji, je na primeren način pokušao da nađe izlaz iz besmislene vojne eskalacije u Evropi i traži politička rešenja. To je pravi, razuman način", zaključio je nemački general.

image