Svet

Ko je Kamala Haris? Prva žena Afroamerikanka u predsedničkoj kampanji

Roditelji Kamale Haris su imigranti - majka Indijka lekar a otac s Jamajke, po zanimanju ekonomista
Ko je Kamala Haris? Prva žena Afroamerikanka u predsedničkoj kampanji© Brandon Bell/Getty Images

"Neustrašivi borac za prava malog čoveka", tim rečima je predsednik SAD Džozef Bajden opisao 2020. godine svoju potpredsednicu Kamalu Haris, prvu ženu i prvu Afroamerikanku na položaju potpredsednika Amerike, koja je, posle jučerašnjeg povlačenja Bajdena iz kampanje za reizbor, sada u teškoj poziciji da osvoji poverenje demokrata i pokaže da li je u stanju da pobedi republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

Diplomirala je na Univerzitetu Hauard i prva je ličnost sa diplomom tradicionalnog crnačkog univerziteta koja obavlja funkciju potpredsednika SAD.

Mesto u Senatu je osvojila 2016. godine nakon što je dva puta birana na položaj državnog tužioca Kalifornije, a kao kandidatkinja za Senat, isticala je "okršaje sa velikim bankama tokom hipotekarne krize, sporove sa skupim privatnim koledžima koji su finansijski iskorišćavali studente i zagađivačima životne sredine".

Godinama je zagovarala reformu pravosuđa i zalagala se za "drugačiji pristup nenasilnim zločinima" i za "rehabilitaciju umesto strogih kazni".

Bajden je zatražio da Kamala Haris preuzme neke od najizazovnijih zadataka s kojima se njegova administracija suočavala, uključujući bezbednost državnih granica.

U periodu od 24 sata nakon Bajdenovog debakla u prvoj debati s protivkandidatom Donaldom Trampom, Harisova je pokazala snažnu lojalnost prema predsedniku i branila je svog političkog lidera napadajući njihovog protivnika, republikanca Trampa.

"Mi verujemo u našeg predsednika, Džozefa Bajdena, verujemo u ono za šta se on zalaže", rekla je Kamala Haris tada na jednom javnom skupu.

Njena lojalnost nije dovedena u pitanje ni kada su kritičari pritiskali Bajdena da se povuče, a nju počeli da guraju u prvi plan unutar Demokratske stranke, prenosi Bi-Bi-Si.

Iako je imala problema da privuče glasače 2020. godine i imala niske ocene tokom svog mandata kao potpredsednica, pristalice Kamale Haris ukazuju na njenu podršku "reproduktivnim pravima", popularnost među crnim glasačima i njeno iskustvo kao tužioca.

"Verujem da je bila važan igrač u rešavanju ključnih pitanja poput prava glasa i reforme imigracije. Takođe je bila najmoćniji predstavnik Bajdena u rešavanju pitanja pristupa abortusu i angažovanja crnih zajednica", rekla je Nađa Braun, direktorka programa za ženske i rodne studije na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu.

Rođena u Oklandu, u Kaliforniji potpredsednica Kamala Haris često kaže da je njena inspiracija Turgud Maršal, poznati pravnik i borac za civilna prava, Afroamerikanac koji je u administraciji predsednika Lindona Džonsona postao prvi crnac nominovan na najviši položaj u američkom pravosuđu.

Roditelji Kamale Haris su imigranti - majka Indijka lekar, a otac s Jamajke, po zanimanju ekonomista. Razveli su se kada je ona imala pet godina i od tada je nju i njenu mlađu sestru Maju odgajala majka lekar, specijalista za maligne bolesti.

Kako ocenjuje Bi-Bi-Si, njeno poreklo i način na koji ju je majka odgajala znače da Haris može da se približi različitim američkim zajednicama.

Kamala Haris je od 2014. godine udata za advokata iz Los Anđelesa, Daglasa Emhofa.

image