Svet

Borelj: Ministri EU raspravljaće o Orbanovim potezima

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost izjavio je danas da će u Briselu biti reči o "neprihvatljivim" pozicijama Mađarske u vezi uloge EU u Ukrajini
Borelj: Ministri EU raspravljaće o Orbanovim potezima© Thierry Monasse/Getty Images

Ministri spoljnih poslova Evropske unije će raspravljati o "neprihvatljivim" aktivnostima mađarskog premijera Viktora Orbana i "neprihvatljivim" pozicijama njegove zemlje u vezi uloge EU u Ukrajini, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Razgovaraćemo o onome što se dogodilo i o stavovima koje je zauzela mađarska vlada", rekao je Borelj, prenosi Rojters.

On je predočio da će države članice morati da raspravljaju o ovom pitanju pre nego što donesu eventualne odluke o tome kako da se postave prema mađarskom predsedavanju EU u narednim mesecima.

Evropska komisija ranije je zatražila od svojih komesara da ne prisustvuju neformalnim sastancima ministara tokom mađarskog predsedavanja Savetom EU.

Umesto njih, slanjem državnih službenika na sastanke, Komisija smatra da će poslati poruku Budimpešti da je njeno ponašanje pri predsedavanju EU neprihvatljivo.

Da podsetimo, Orbanova "mirovna misija" od Kijeva i Moskve, do Pekinga i Vašingtona izrevoltirala je kako Brisel, tako i Vašington.

image