Svet

Mađarska i Slovačka traže konsultacije sa Evropskom komisijom

Ukrajina ne može preko svoje teritorije da poremeti snabdevanje zemalja EU energentima, kaže šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, uz najavu da će biti pokrenuta pravna rešenja, ukoliko Kijev ne promeni svoju odluku
Mađarska i Slovačka traže konsultacije sa Evropskom komisijom© Anadolu / Contributor

Mađarska i Slovačka inicirale su konsultacije sa Evropskom komisijom zbog toga što Ukrajina blokira tranzit ruske nafte iz Rusije u Evropsku uniju, otkrio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Ukrajina ne može preko svoje teritorije da poremeti snabdevanje zemalja EU energentima. Evropska komisija ima tri dana da sprovede konsultacije sa Ukrajinom", istakao je on. 

Prema njegovim rečima, Budimpešta i Bratislava razrađuju "pravna rešenja", ukoliko Kijev uskoro ne promeni svoju nedavno donetu odluku.

Ukrajina je, podsetimo, ranije ovog meseca donela odluku da blokira tranzit ruske nafte "Lukoil" preko svoje teritorije. U pitanju je nafta koja se u Slovačku i Mađarsku isporučivala naftovodom "Družba". 

Sijarto je tim povodom danas poručio da se radi o "neprijateljskom" koraku kijevskog režima, posebno ako se ima u vidu da Ukrajina iz Mađarske uvozi električnu energiju. Takođe, on je otkrio i da ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba ne govori istinu kada kaže da ukrajinska strana nije blokira tranzit ove nafte, budući da se nafta "Lukoila" ne isporučuje već nekoliko nedelja.

image