Svet

Kneset usvojio u prvom čitanju tri predloga zakona za gašenje UNRVA

UNRVA pruža obrazovanje, zdravstvene usluge i pomoć milionima Palestinaca u Pojasu Gaze, na okupiranoj Zapadnoj obali, u Jordanu, Libanu i Siriji
Kneset usvojio u prvom čitanju tri predloga zakona za gašenje UNRVA© Jonathan Raa/NurPhoto

Izraelski parlament Kneset usvojio je danas u prvom čitanju tri predloga zakona koji imaju za cilj gašenje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA), nakon što je navodno desetak pripadnika agencije učestvovalo u napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Predlogom prvog zakona delovanje UNRVA bilo bi zabranjeno na teritoriji Izraela, a predlog drugog zakona ima za cilj da osoblju te agencije oduzme zakonski imunitet i privilegije koje ima osoblje UN u Izraelu.

Treći predlog zakona predviđa da se UNRVA označi kao teroristička organizacija i da Izrael prekine veze sa njom, preneo je "Tajms ov Izrael".

Sva tri zakona će sada biti vraćena Odboru Kneseta za spoljne poslove i odbranu na pripremu za drugo i treće čitanje.

UNRVA pruža obrazovanje, zdravstvene usluge i pomoć milionima Palestinaca u Pojasu Gaze, na okupiranoj Zapadnoj obali, u Jordanu, Libanu i Siriji.

Izrael tvrdi da je oko 10 odsto osoblja UNRVA u Pojasu Gaze povezano sa terorizmom i da obrazovne ustanove pod okriljem te organizacije "podstiču na mržnju prema Izraelu i veličaju teror".

image