Svet

Pentagon otkrio novu strategiju na Arktiku: SAD brine pojačana saradnja Rusije i Kine

Ministarstvo odbrane SAD namerava da samostalno i zajedno sa saveznicima Vašingtona izvede vojne vežbe na Arktiku kako bi demonstrirali svoju borbenu sposobnost
Pentagon otkrio novu strategiju na Arktiku: SAD brine pojačana saradnja Rusije i Kine© Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je ažuriranu arktičku strategiju zbog "velikih geopolitičkih promena", prenose "RIA Novosti".

"Velike geopolitičke promene kao i rastuće posledice klimatskih promena stvaraju potrebu za razvojem novih strateških pristupa Arktiku", navodi se u dokumentu Pentagona.

Među promenama na svetskoj sceni su ruska operacija u Ukrajini, ulazak Finske i Švedske u NATO, kao i pojačana saradnja Moskve i Pekinga.

Pentagon je primetio da se Arktik pretvara u platformu za "stratešku konkurenciju", a SAD, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, "moraju da budu spremne da zajedno odgovore na taj izazov".

Oni su takođe dodali da Vašington namerava da sprovede samostalne i međunarodne vojne vežbe u regionu kako bi pokazali borbenu sposobnost i interoperabilnost.

Sjedinjene Države planiraju da rade sa svojim partnerima i saveznicima na Arktiku, kao i industrijskim kompanijama i domorodačkim plemenima na Aljasci na jačanju lokalnog odvraćanja.

Prema ažuriranoj strategiji, ovo je neophodno radi poboljšanja sposobnosti praćenja i reagovanja, uzimajući u obzir zahteve Strategije nacionalne odbrane SAD.

Vašington tvrdi da su zainteresovani za miran, stabilan Arktik i vide ovaj region kao oblast saradnje.

"Sjedinjene Države su posvećene stvaranju mirnog, stabilnog, prosperitetnog i kooperativnog arktičkog regiona", navodi se u dokumentu.

Istovremeno, u strategiji se navodi da će se aktivnosti na Arktiku sprovoditi uzimajući u obzir pristup "posmatranja i odgovora", uključujući i spremnost Pentagona da rasporedi zajedničke snage u regionu.

image