Pentagon otkrio novu strategiju na Arktiku: SAD brine pojačana saradnja Rusije i Kine

Ministarstvo odbrane SAD namerava da samostalno i zajedno sa saveznicima Vašingtona izvede vojne vežbe na Arktiku kako bi demonstrirali svoju borbenu sposobnost

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je ažuriranu arktičku strategiju zbog "velikih geopolitičkih promena", prenose "RIA Novosti".

"Velike geopolitičke promene kao i rastuće posledice klimatskih promena stvaraju potrebu za razvojem novih strateških pristupa Arktiku", navodi se u dokumentu Pentagona.

Među promenama na svetskoj sceni su ruska operacija u Ukrajini, ulazak Finske i Švedske u NATO, kao i pojačana saradnja Moskve i Pekinga.

Pentagon je primetio da se Arktik pretvara u platformu za "stratešku konkurenciju", a SAD, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, "moraju da budu spremne da zajedno odgovore na taj izazov".

Oni su takođe dodali da Vašington namerava da sprovede samostalne i međunarodne vojne vežbe u regionu kako bi pokazali borbenu sposobnost i interoperabilnost.

Sjedinjene Države planiraju da rade sa svojim partnerima i saveznicima na Arktiku, kao i industrijskim kompanijama i domorodačkim plemenima na Aljasci na jačanju lokalnog odvraćanja.

Prema ažuriranoj strategiji, ovo je neophodno radi poboljšanja sposobnosti praćenja i reagovanja, uzimajući u obzir zahteve Strategije nacionalne odbrane SAD.

Vašington tvrdi da su zainteresovani za miran, stabilan Arktik i vide ovaj region kao oblast saradnje.

"Sjedinjene Države su posvećene stvaranju mirnog, stabilnog, prosperitetnog i kooperativnog arktičkog regiona", navodi se u dokumentu.

Istovremeno, u strategiji se navodi da će se aktivnosti na Arktiku sprovoditi uzimajući u obzir pristup "posmatranja i odgovora", uključujući i spremnost Pentagona da rasporedi zajedničke snage u regionu.