Razmena zarobljenika: Američka košarkašica za bivšeg sovjetskog oficira

Moskva i Vašington obavili su danas razmenu zatvorenika visokog profila

Ruski biznismen Viktor But, koji je 15 godina bio u američkom zatvoru na odsluženju 25-godišnje kazne, razmenjen je za košarkašicu Britni Grajner, koja je osuđena u Rusiji zbog optužbi za šverc droge.

Procedura je obavljena na aerodromu u Abu Dabiju, navode "RIA Novosti".

"Ruska Federacija već duže vreme pregovara sa Sjedinjenim Državama o oslobađanju Buta. Vašington je kategorički odbijao da vodi dijalog o uključivanju Rusa u šemu razmene", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da su diplomatski napori omogućili Moskvi da se dogovori sa Vašingtonom o organizovanju razmene.

"Ruski državljanin je vraćen u domovinu", poručili su iz ministarstva.

I Grajner i But su pomilovani pre razmene, što znači da ne postoje zakonski uslovi da nastave da služe svoje kazne kod kuće, preneo je TASS.

Predsednik SAD Džozef Bajden potvrdio je da su Ujedinjeni Arapski Emirati učestvovali u proceduri razmene zatvorenika između SAD i Rusije.

"Želim da se zahvalim Ujedinjenim Arapskim Emiratima što su nam pomogli da olakšamo oslobađanje Britni. Ona je tamo sletela", rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući.

But je rođen 1967. godine i služio je u sovjetskoj vojsci 1980ih. Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, osnovao je kargo avio kompaniju.

Bio je u zatvoru u SAD skoro 15 godina. Uhapšen je na Tajlandu na zahtev Vašingtona 2008. godine i prebačen u SAD gde je optužen za pripremu zavere za ubijanje američkih državljana i materijalnu podršku terorizmu. But je negirao sve optužbe. Savezni sud ga je osudio na 25 godina zatvora, a Moskva je njegovu kaznu nazvala "neosnovanom i pristrasnom".

Vašington je krajem jula, prema pisanju medija, ponudio Moskvi da Buta zameni za Pola Vilana, osuđenog u Rusiji zbog špijunaže, i američku košarkašicu Britni Grajner koja je u avgustu osuđena na devet godina zatvora zbog šverca droge.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova javila je da Ministarstvo dobija poruke podrške i zahvalnosti zbog oslobođenja bivšeg sovjetskog oficira Viktora Buta.

"Neverovatno! Pišu nam ljudi iz Rusije i inostranstva, čestitaju i raduju se zbog povratka Viktora Buta. Ne poznaju ga lično, nikada ga nisu ni videli, a brinu kao za voljenu osobu", napisala je Zaharova.