Svet

Stiže film o Trampu: Projekcija u Rusiji zakazana za 24. oktobar

Film prikazuje Donalda Trampa na početku svoje biznis karijere, koji u želji da pomogne svom ocu upoznaje Roja Kona, čuvenog advokata koji mu pomaže da izgradi svoju imperiju
Stiže film o Trampu: Projekcija u Rusiji zakazana za 24. oktobarGetty © Jason Merritt / Staff

Jedno od najzapaženijih ostvarenja ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala – film "Učenik", švedskog reditelja iranskog porekla Ala Abasija, govori o bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu i biće prikazan u Rusiji 24. oktobra, dve nedelje pred američke predsedničke izbore.

Film za koji preko okeana kažu da ga se "boji čitava Amerika" i za koji istaknuti nedeljnik "Varajeti" pita "boji li se Holivud da prikaže ovaj film?", govori o prvim godinama biznis karijere Donalda Trampa.

Film nas upoznaje sa mladim Trampom, koji želi da pomogne svom ocu da se izbori sa ozbiljnim neprijatnostima koje mu priređuje američko Ministarstvo pravde. U jednom trenutku, upoznaje se sa čuvenim advokatom Rojem Konom, koji je prikazan kao osoba koja se nije libila nikakvih sredstava kako bi postigla svoje ciljeve i koji je posedovao kompromitujući materijal maltene u vezi sa svim pripadnicima američkog kabineta. 

Ucenama, podmićivanjem i drugim efikasnim metodama, Tramp uz pomoć Kona gradi svoju imperiju. Na kraju, "učenik prevazilazi svog učitelja", izdaje ga i sklanja se od njega, dok Ron umire od side. 

Skandalozni film rasvetljava i ucene, podmićivanje i druge efikasne metode kojima je pribegavao Tramp dok je gradio svoju imperiju. Prikazane su i scene navodnog silovanja Trampove žene Ivane. 

Ipak, Donald Tramp je u filmu prikazan kao veoma bistar vođa, talentovan i pametan. Čovek koji je u stanju da prizna svoje greške. Njegov "mentor" Kon, koji je isprva prikazan kao stvorenje iz pakla, na kraju izaziva simpatije i saosećanje. Zbog svega toga, film za kojeg Trampovi advokati kažu da je "čista izmišljotina i đubre", može da razbesni i Trampove pristalice i protivnike, piše "Izvestija". 

Iako su svi ključni američki distributeri, kao što su "Soni" ili "Dizni", ali i drugi manji distributeri povezani sa njima odbili da otkupe prava na film, to je na kraju uradila kompanija "Briarcliff Entertainment".

"Izvestija" podseća da je prvi čovek kompanije "Briarcliff Entertainment" pre oko 20 godina bio uključen i u distribuciju filma "Farengejt 9/11", koji govori o napadu na SAD 11. septembra, te da je za tragediju direktno optuživao Džordža Buša.

Kada je reč o glumačkoj postavi, glavnu ulogu nosi Sebastijan Sten koji glumi Trampa. Zahvaljujući ovim filmom, on jedan od glavnih pretendenata za sledećeg Oskara, piše "Izvestija".

Osim u Rusiji, film će biti prikazan i u Francuskoj, Španiji, Italiji, Nemačkoj, Skandinaviji, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Grčkoj, Portugalu, nizu zemalja istočne Evrope i Latinske Amerike, Japanu, Izraelu i Australiji i Novom Zelandu.

image