Svet

Prete Minhenom u Parizu: Strahovanja za bezbednost izraelskih sportista na OI

Pojedini izraelski sportisti dobili su i pozivnice za sopstvene sahrane, sa instrukcijama kako da na njih stignu, javljaju mediji na hebrejskom
Prete Minhenom u Parizu: Strahovanja za bezbednost izraelskih sportista na OIGetty © Chesnot/Getty Images

Sportisti koji treba da predstavljaju Izrael na Olimpijskim igrama u Parizu dobili su brojne pretnje tokom prošle nedelje, javljaju mediji na hebrejskom.

Prve poruke su poslate na imejlove 15 sportista, a potpisao ih je entitet koji se predstavio kao "Organizacija za narodnu odbranu", koja, kako navodi "Tajms ov Izrael", ne postoji.

"Organizacija narodne odbrane saopštava da namerava da naškodi bilo kojim predstavnicima Izraela na Olimpijadi", navodi se u jednoj poruci i dodaje da "jevrejski lobi koji kontroliše francuski parlament neće više ni o čemu odlučivati".

U pismu se dalje navodi da će "sudbina cionista biti kao sudbina Palestinaca u Gazi, ako cionisti nastave da prete svima".

"Zbog toga niste pozvani u Pariz 2024. Ako dođete, imajte u vidu da nameravamo da ponovimo događaje iz Minhena 1972. godine", navodi se u poruci, insinuirajući na Minhenski masakr u kojem je teroristička grupa Crni septembar upala u Olimpijsko selo i uzela izraelske sportiste za taoce, na kraju ubila njih 11, kao i jednog nemačkog policajca.

Pojedini izraelski sportisti dobili su i pozivnice za sopstvene sahrane, sa instrukcijama kako da na njih stignu, dodaje izraelski medij.

Izraelski bezbednosni zvaničnici rekli su za "Inet" da je pretnje generisao bot, a ne prava organizacija koja bi mogla da predstavlja realnu pretnju sportistima.

Demonstranti su pozivali da se Izraelu zabrani učešće na Igrama zbog rata koji je Tel Aviv pokrenuo u Pojasu Gaze kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra, a tokom kojeg je do sada ubijeno više od 38.000 Palestinaca, ili da se izraelski sportisti barem stave pod ista ograničenja kao ruski, kojima je zabranjeno da učestvuju na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara ove nedelje.

image