Svet

Filipini i Kina postigli privremeni dogovor oko sporne teritorije u Južnom kineskom moru

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Manilu da se pridržava dogovora
Filipini i Kina postigli privremeni dogovor oko sporne teritorije u Južnom kineskom moruGetty © Gallo Images/"USGS/NASA Landsat data processed by Orbital Horizon"

Kina i Filipini postigli su privremeni dogovor oko humanitarnih pošiljki u vezi s teritorijalnim sporom oko Drugog Tomasovog grebena u Južnom kineskom moru, koji je nedavno doveo do rastućih tenzija između Pekinga i Manile.

U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova je naglašeno je da je greben, u kini poznat kao Ženai, deo kineskog arhipelaga Nanša i da Kina ima suverenitet nad ovim ostrvom i ostatkom arhipelaga kao i u okolnim vodama.

Podseća se da Filipini, time što decenijama drže svoj ratni brod na grebenu Ženai, krše suverenitet Kine i Deklaraciju o postupanju u Južnom kineskom moru, posebno član 5. koji nalaže da bi strane trebalo da se uzdrže od akcija naseljavanja na nenaseljenim ostrvima i grebenima.

Kina je spremna da dozvoli Filipinima da šalju osnovne potrepštine osoblju na dotičnom ratnom brodu u periodu dok brod ne bude sklonjen, ukoliko Manila o tome unapred obavesti Peking i nakon provere pošiljki na licu mesta, prenosi "Global tajms".

Međutim, ako bi Filipini poslali velike količine građevinskog materijala na ratni brod i pokušali da izgrade fiksne objekte ili stalne ispostave, Kina to apsolutno neće prihvatiti i odlučno će to zaustaviti u skladu sa zakonom i propisima kako bi podržala suverenitet Kine, dodaje se.

Dve strane su se složile da zajednički rešavaju problem u pomorskim pitanjima i rade na deeskalaciji u Južnom kineskom moru, navodi se u saopštenju.

Filipinsko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je ideju da Manila unapred obaveštava Peking i dozvoli proveru isporuka, prenose mediji. 

"Global tajms" navodi da postoje naznake da bi Manila mogla da navede druge ne-regionalne aktere da intervenišu.

Televizijski program "24 oras" je 16. jula izvestio da bi Filipini mogli da uključe jedinice iz drugih zemalja u svoje redovne misije snabdevanja.

U takvom scenariju, brodovi i avioni iz zemalja kao što su SAD, Japan, Velika Britanija i Australija mogli bi da vrše simultane patrole sa filipinskim snagama u Južnom kineskom moru.

Portparol filipinske vojske rekao je u odvojenom saopštenju u nedelju da će Manila "iscrpeti sva sredstva pre nego što zatraži stranu intervenciju" u svojim misijama snabdevanja, navodi Rojters.

Britanska agencija je u zasebnom izveštaju navela da Filipini žele da sklope recipročne sporazume o pristupu trupa sa Kanadom, Francuskom, Novim Zelandom i drugim zemljama, i nadaju se da će sporazumi biti potpisani sledeće godine.

Ding Duo, zamenik direktora Instituta za pomorsko pravo i politiku pri kineskom Nacionalnom institutu za proučavanje Južnog kineskog mora, ocenjuje za "Global tajms" da SAD, u skladu sa svojom indo-pacifičkom strategijom, neće značajno menjati svoj pristup situaciji.

Vašington nada da će Manila nastaviti da prouzrokuje nevolje, bez dovođenja situacije van kontrole, smatra kineski stručnjak.

Ding takođe navodi da je scenario zajedničkih vojnih vežbi pod okriljem SAD, zajedničkih patrola i saradnje obalske straže moguć, i da će Vašington nastaviti sa pokušajima da spor pretvori u bezbednosno pitanje, i nastavi da diplomatski i pravno podržava Filipine.

image