Svet

Američki vojni istoričar: Kako se zavera protiv Trampa vratila kao bumerang

Dok Amerikance zasipaju histeričnom galamom da je Tramp Hitler i "fašista" i da želi da sahrani demokratiju, u senci se odvijaju demokratske insajderske mahinacije oko Bajdena
Američki vojni istoričar: Kako se zavera protiv Trampa vratila kao bumerangGetty © Michael M. Santiago

Treba da prekinemo da optužujemo Donalda Trampa da je fašista, jer je to bezobzirna i dokazana laž, koja mnogo više otkriva o autoritarnoj i konspirativnoj prirodi onih koji je šire nego o njemu, piše Viktor Dejvis Henson, američki vojni istoričar, autor brojnih knjiga kao što su "Kraj svega", "Trampov slučaj" ili "Umirući građanin", za sajt "Ameriken grejtnes".

Jednom kada nekog proglasimo za Hitlera i fašistu, dodaje Henson, svako sredstvo protiv njega postaje dozvoljeno, a to Amerikanci gledaju poslednjih devet godina. To smo gledali i prilikom takozvane afere sa "ruskim mešanjem", prilikom pokušaja opoziva Trampa, kao i 6. januara 2021, kada su na Kapitol hilu izbili neredi.

Juriš na Kapitol hil, onaj od 6. januara 2021. bio je samo klovnovska pobuna, navodi autor, u poređenju sa divljanjem tokom čitave 2020. godine, koje su izazvali pokreti "Antifa" i "Blek lajvs meter".

Post festum militarizacija Vašingtona i njegovo pretvaranje u vojnu bazu, prisustvo agenata FBI na terenu tokom pobune, odluka da se ne pojačaju snage bezbednosti oko Kongresa, neobjašnjivo zataškavanje video snimaka nereda, drugih dokaza i svedočenja pred Kongresom, kao i praktična kanonizacija policajca koji je bezobzirno ubio nenaoružanu Ašli Bebit, stavljanje uhapšenih zbog nereda u samice, dugi pritvori bez suđenja i neobično stroge kazne za izgrednike, ostaće stvar kontroverze sve dok u skladu sa Zakonom o slobodi informisanja cela priča ne bude objavljena u javnosti, navodi on da je tokom nereda 2020. u SAD uhapšeno oko 14.000 ljudi, koji su mahom pušteni na slobodu.

U potezu bez presedana, 16 saveznih država je pokušalo da zabrani Trampu da učestvuje na izborima 2024, ali to je propalo. Da su u tome uspeli, smatra Henson, izbori u SAD prestali bi da postoje. Tokom kampanje 2023-2024, četiri tužilačka tima pokušala su da zaustave Trampa.

Međutim, priča o Trampu, "fašisti koji će uspostaviti diktaturu", pretvorila se u bumerang.

Demokratija u SAD upravo umire u mraku, tvrdi Henson, što pokazuju trenutne demokratske insajderske mahinacije oko Džozefa Bajdena, koji je, nakon što je dobio najviše glasova na demokratskim predizborima, najednom odbačen, zato što prema anketama zaostaje za Trampom, zato što je psihički nesposoban, ili je u pitanju i jedno i drugo. Kako zaključuje Henson, skriveni bogati donatori i političari iz tame upravljaju Demokratskom strankom koja, navodno, "brani demokratiju".

Ove elite, koje deluju iz senke, svakako bi dozvolile Bajdenu, čak i u ovakvom, nezavidnom stanju da ostane predsednik, ali ne mogu da mu dozvole da izgubi predsedničku trku, primećuje Henson. Volja za moć uvek nadmašuje kolektivni interes države.

Nedavni pokušaj ubistva Trampa je propao. Ali aljkavkost Tajne službe i njeno odbijanje da pruži odgovarajuću zaštitu Trampu ili Robertu Kenediju Mlađem, biće još dugo slučajevi koji zaslužuju pomnu pažnju.

Niko se nikada nije izvinio zbog ovog, iako su to očigledni napori da se iskoriste sudovi, država i mediji, tvrdi Henson, da urade ono za šta misle da narod nije sposoban.

Ranije su mnoge poznate ličnosti, kolumnisti i bogati donatori tvrdili da je jedini način da se zemlja oslobodi Trampa da on bude ubijen. Sada se ljute, jer ih optužuju da je njihovo pozivanje na ubistvo neke navelo da pokušaju da ukinu "pretnju civilizaciji", kakva je, navodno, Tramp.

Tri načina da se ukloni Tramp

Tvrdnje da je Tramp Hitler, dok je Tajna služba pokazala da ne može da zaštiti bivšeg predsednika i vodećeg aktuelnog predsedničkog kandidata od 20-godišnjih dečaka, naoružanih dronovima, daljinomerima i puškom AR-15, ohrabrili su druge potencijalne ubice da nastave tamo gde je stao Tomas Metju Kruks.

Nedavno je časopis "Nju ripablik" na naslovnoj strani objavio poster Trampa, kome su dodati hilterovski brčići, a ispod je crvenom bojom bilo odštampano: "Američki fašizam". Ovo izdanje časopisa bilo je prepuno citata stručnjaka sa levice o "Trampu fašisti".

Zašto bismo takve esejiste uopšte shvatali ozbiljno, pita Henson. Na primer, jedna od njih, Roza Bruks, upozorava nas da bi Tramp u drugom mandatu mogao da uništi demokratiju.

Ovo je isti onaj "pravni stručnjak" koji je, samo 11 dana nakon što je Tramp inaugurisan 2017. godine, objavio članak pod naslovom "Tri načina da se rešimo predsednika Trampa pre 2020."

Ona je, zapravo, predložila tri načina da se u SAD smeni legalni predsednik: putem opoziva, sudske presude i, konačno, vojnog udara, što je donedavno bilo sasvim nezamislivo u SAD.

Vojnim komandantima je sugerisano da se ne povinuju naređenjima predsednika.

Esej Bruksove iz 2017. bio je se jezivo predviđanje, imajući u vidu da je predsedavajući Združenog generalštaba, general Mark Mili, nešto kasnije odlučio da zaobiđe lanac komandovanja i, navodno, naredio komandantima na terenu da mu šalju direktne izveštaje, uprkos tome što je njegova uloga pretežno savetodavna. To je, u vremenu egzistencijalnih nacionalnih kriza, zaključuje Henson, način da se zaobiđe glavnokomandujući, odnosno predsednik.

General Mili je kontaktirao i komandanta kineske Narodnooslobodilačke armije, kome je obećao da će ga prethodno upozoriti ukoliko predsednik izda neuračunljivu, opasnu ratnu naredbu. Razmislite o ovom presedanu: da li to znači da će komandant Združenog generalštaba ubuduće da postavlja dijagnoze o psihičkom stanju predsednika?

Nešto slično se desilo u avgustu 2020, kada su penzionisani potpukovnici Džon Nejdžl i Pol Džingling uputili predlog Miliju da ukloni Trampa, jer su unapred znali da on neće priznati rezultate izbora.

Štaviše, tokom cele 2020. godine, neki maštoviti penzionisani generali i admirali su više puta i potpuno nekažnjeno javno prekršili kodeks vojnog pravosuđa, nazivajući svog vrhovnog komandanta lažovom i nacistom, koji zaslužuje da bude uklonjen. Da se to dogodilo sa Barakom Obamom, takvi oficiri bi bili, nesumnjivo, izvedeni pred Vojni sud.

Ukratko, nikada u istoriji Amerike FBI, CIA i Pentagon nisu na takav način prekoračili svoja ustavna i zakonska ovlašćenja.

Ko je sahranio američku demokratiju?

Tokom 2022. i 2023. masa se okupljala ispred domova sudija Vrhovnog suda, kao što su Nil Gorsuč ili Bret Kavano, i to je činila potpuno nekažnjeno.

Na kraju, treba imati na umu da je lider većine u Senatu Čak Šumer gnevno reagovao na odbacivanje optužnice specijalnog tužioca Džeka Smita pred federalnim sudijom Floride i da je pozivao na njegovu smenu. Federalni sudija će biti smenjen zato što se ne slaže sa Čakom Šumerom? Šta treba da mislimo o Šumerovom "sudskom aktivizmu", pita se američki mislilac.

U martu 2020. godine, na čelu rulje koja se zalagala za abortus, na vratima Vrhovnog suda senator Šumer je zapretio dvojici sudija Vrhovnog suda: "Gorsuč i Kavano, treba da znate da se ste pokrenuli oluju i da ćete za to platiti visoku cenu. Nećete znati šta vas je snašlo, ako nastavite sa svojim užasnim odlukama."

Donald Tramp je prozivan i zbog "podsticanja" nasilnog protesta, zato što je pozvao svoje pristalice da "mirno i patriotski" demonstriraju na Kapitolu hilu. Za razliku od njega, Šumer je pohvaljen, jer je pretio sudiji.

Možda nije bilo iznenađenje da je u takvoj atmosferi Nikolas Roske naoružan otišao ispred kuće sudije Kavanoa, očigledno u nameri da ga ubije, dodaje Henson.

Godinama Amerikance zasipaju histeričnom galamom da Tramp hitlerovska figura i da je fašista koji želi da sahrani demokratiju. Ipak, tokom svog mandata, Tramp nije podsticao svoje pristalice na način koji su to činili mnogi visoki zvaničnici iz demokratskih administracija.

Bivši šefovi FBI Džejms Komi i Endrju Mekejb, kao i mnoštvo drugih koji su optuživali Trampa za "rusku zaveru", lagali su pod zakletvom u Kongresu, glumili amneziju, ili su se štitili Petim amandmanom.

Zamenite ime Trampa sa imenom Barak Obama ili Hilari Klinton, kaže Henson, i pokušajte da zamislite šta bi se dogodilo ovim ljudima.

image