Svet

Sijarto: Tramp je svetionik nade za mir u svetu

Mađarski ministar spoljnih poslova izrazio je uverenje da bi pobeda Trampa na predstojećim američkim izborima osigurala mir u svetu, uključujući i Evropu
Sijarto: Tramp je svetionik nade za mir u svetu© Omar Havana/Getty Images

Ukoliko bivši predsednik SAD Donald Tramp u novembru osvoji novi mandat u Beloj kući, postoji velika šansa da će uspostaviti mir u svetu, uključujući i Evropu, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Istakao je da je među novim dešavanjima u američkoj predizbornoj trci najvažnije to što je Tramp "svetionik nade za mir u svetu", prenosi MTI.

U saopštenju ministarstva, Sijarto je ocenio da je sukob na rusko-ukrajinskom frontu "sve brutalniji" i da samo spoljni akter može da dovede zaraćene strane za pregovarački sto, stavljajući im do znanja da se "nijedno rešenje ne nalazi na bojnom polju".

"Samo Donald Tramp ima šansu za to", rekao je Sijarto.

Dodao da se nada da će republikanski predsednički kandidat tu šansu za mir iskoristiti što pre.

O najavi Žozepa Borelja

Nakon odluke visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da će naredni sastanci ministara spoljnih poslova i odbrane zemalja članica Unije biti održani u Briselu, naglasio je da nije važno gde će se održati sastanak ministara spoljnih poslova EU krajem avgusta.

"U početku mi je bilo svejedno, a i sada mi je svejedno", rekao je on, prenosi Rojters.

Istakao je da je broj zemalja članica EU koji su se zalagali za održavanje sastanaka u Budimpešti bio veći od onih koji su insistirali da budu premešteni u Brisel.

Sijarto je rekao da je nedavni sastanak ministara EU obeležila "neverovatna histerija", a osvrnuo se i na "proratne političare koji iskazuju svoju frustraciju" zbog mirovne misije premijera Viktora Orbana.

On je napomenuo da je Slovačka "uprkos pritiscima, otvoreno stala uz Mađarsku".

Ministar je istakao da je postojala "jasna saradnja između dve patriotske vlade" koje su radile zajedno "na bratski način" uprkos tome što nisu u potpunosti politički usklađene, piše MTI.

Govoreći nakon ministarskog sastanka u Briselu, Borelj je rekao da je odluku o izmeni mesta sastanka doneo nakon što je većina ministara rekla da se protivi potezima Mađarske nakon što je 1. jula preuzela predsedavanje Savetom EU, preneo je Rojters.

Borelj je naveo da većina ministara takođe želi da Mađarska snosi "simbolične posledice" nakon što je mađarski premijer Viktor Orban otputovao u Moskvu na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u okviru, kako je sam nazvao, mirovne misije za Ukrajinu, a bez podrške ostalih članica EU.

image