Svet

Slovački ministar odbrane: Povećavamo proizvodnju municije, ali nećemo naoružavati Ukrajinu

Bratislava namerava da poveća proizvodnju municije velikog kalibra sa očekivanih 125.000 u 2024. godini na 200.000 u 2025. godini, otkrio je Robert Kalinjak
Slovački ministar odbrane: Povećavamo proizvodnju municije, ali nećemo naoružavati UkrajinuGetty © Marcus Brandt/picture alliance

Slovačka namerava da poveća proizvodnju municije velikog kalibra 2025. godine, ali neće naoružavati Ukrajinu, izjavio je slovački ministar odbrane Robert Kalinjak.

Kako je precizirao, Slovačka namerava da poveća proizvodnju municije velikog kalibra sa očekivanih 125.000 u 2024. godini na 200.000 u 2025. godini.

Međutim, Kalinjak je ocenio da vlada ne može u potpunosti da kontroliše gde će municija završiti, pošto kupci sami odlučuju šta će da rade sa njima.

"U našoj političkoj deklaraciji stoji da nećemo pružiti besplatnu vojnu pomoć Ukrajini, jer ćemo time podržati sukob. Ali nećemo ograničavati odbrambenu proizvodnju ako ona doprinosi rastu BDP-a, jer ćemo na taj način naneti štetu interesima Slovačke", kazao je Kalinjak, preneo je "Blumberg".

U junu je slovački predsednik Peter Pelegrini rekao da će Bratislava podržati češku inicijativu za isporuku granata Ukrajini. Međutim, napomenuo je da Slovačka neće slati svoje vojnike ili instruktore u Ukrajinu.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je ranije da odluka zapadnih država da se dozvole napadi njihovim oružjem po teritoriji Rusije govori o tome da oni žele eskalaciju sukoba, dodajući da njegova zemlja ipak neće biti uvučena u vojne avanture Zapada.

"Saglasnost koju su zapadne zemlje dale Ukrajini da ona može da koristi zapadno oružje za napade po metama na ruskoj teritoriji samo je dokaz da velike zapadne demokratije ne žele mir, već eskalaciju tenzija sa Rusijom, do čega će obavezno doći. Kao premijer Slovačke, neću uvlačiti republiku u takve vojne avanture", napisao je Fico na Fejsbuku i dodao da je potrebno podržati one kandidate za Evropski parlament, koji će "podržavati mirovne inicijative, a ne nastavak rata".

image