Svet

Mađarska zapretila: EU da zaboravi na novac, dok Kijev ne reši pitanje prekida transporta ruske nafte

"Ukrajinci moraju da reše ovu situaciju. Nećemo se obraćati drugom dobavljaču samo zato što se Ukrajincima prohtelo", jasan je Peter Sijarto
Mađarska zapretila: EU da zaboravi na novac, dok Kijev ne reši pitanje prekida transporta ruske naftewww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Mađarska neće odobriti da se iz Evropskog fonda mira izdvoji 6,5 milijardi evra kao kompenzacija zemljama EU za isporuke oružja Ukrajini, sve dok Kijev ne reši pitanje tranzita ruske nafte u Mađarsku i Slovačku, poručio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, prenosi RBK.

"Jasno sam rekao da, dok Ukrajina ne reši ovo pitanje, svi mogu da zaborave na 6,5 milijardi evra kao kompenzaciju za isporuke oružja iz Evropskog fonda za mir. Jer na šta bi ličilo da odobrimo isplatu novca dok Ukrajina ugrožava bezbednost našeg snabdevanja energijom", upitao je Sijarto.

Mađarska i Slovačka su zapretile Ukrajini sudom u EU zbog kršenja sporazuma o pridruživanju, podsetio je Sijarto i objasnio:

"U sporazumu o pridruživanju između Evropske unije i Ukrajine stoji da Kijev ne može da prekida tranzit energetskih resursa preko svoje teritorije do zemalja članica EU ni u potpunosti ni delimično."

Prema njegovim rečima, 33 posto mađarskog uvoza sirove nafte i približno 45 posto slovačkog uvoza sirove nafte dolazi od ruskog "Lukoila".

"Ukrajinci moraju da reše ovu situaciju. Nećemo se obraćati drugom dobavljaču samo zato što se Ukrajincima prohtelo. Šta ako sutra urade isto sa drugom kompanijom? Mi smo država, a ne pijaca ili buvljak. Mi smo država koja ima ugovore, snabdevanje energijom i strategiju za to", naglasio je Sijarto.

O prekidu tranzita nafte "Lukuola" kroz Ukrajine u Mađarsku saznalo se 17. jula, a odmah sledećeg dana je i "Transpetrol", operater slovačke deonice "Družbe" potvrdio isto.

Mađarska i Slovačka smatraju da je Ukrajina obustavila transport nafte zbog proširenja ukrajinskih sankcija protiv ruske kompanije.

Premijer Slovačke Robert Fico je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Denisom Šmigalom nazvao sankcije "Lukoilu" besmislenim. Prema njegovim rečima, odluka Kijeva znači da će slovačka rafinerija nafte "Slovnaft" dobiti 40 odsto manje nafte nego što joj je potrebno za preradu.

Zbog toga bi "Slovnaft" mogao da prestane sa isporukama nafte Ukrajini, iako to čini skoro desetinu ukupne ukrajinske potrošnje, upozorio je Fico.

Mađarska i Slovačka dobijaju naftu iz Rusije preko naftovoda "Družba". Preko nje ruska nafta teče u beloruski "Mozir", a zatim se deli na dva kraka – severni (preko Belorusije i Poljske do Nemačke) i južni (preko Ukrajine, Slovačke, Češke i Mađarske).

EU je u decembru 2022. zabranila transport ruske nafte morem, a potom i naftnih derivata. Tada je napravljen izuzetak za "Družbu". Međutim, u junu prošle godine Evropska unija je zabranila transport nafte severnim krakom naftovoda u okviru 11. paketa sankcija Rusiji.

image