Mekalister ponovo predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora EP: Bacamo se na posao

Dejvid Mekalister je poručio da Evropska unija mora da nastavi da stavlja akcenat na proširenje ka Zapadnom Balkanu, nastavak saradnje sa Belom kućom i na "obuzdavanje Rusije"

Dejvid Mekalister, ponovo je danas izabran za predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET), na konsititutivnoj sednici tog tela EP.

Nemački političar iz redova Evropske narodne partije (EPP) rekao je da Evropska unija mora da nastavi da stavlja akcenat na neophodnost evropskog proširenja, saopštio je Evropski parlament.

U kratkoj izjavi po ponovnom preuzimanju dužnosti, Mekalister je kazao da, u vreme povećanih političkih tenzija u svetu, ne postoji grejs period već da odmah moraju da se bace na posao.

"Moramo da zadržimo snažne transatlantske odnose bez obzira ko bude bio u Beloj kući posle januara, moramo da obuzdamo Rusiju povećanjem humanitarne, vojne i ekonomske pomoći Ukrajini koja je na putu k miru i članstvu u EU i NATO. Istovremeno moramo da nastavimo da stavljamo naglasak na naše neposredno susedstvo i naše partnere na Zapadnom Balkanu", rekao je Mekalister u obraćanju članovima odbora, koji je EP prenosio preko mreže Iks.

Tokom dana će se preduzeti potrebni koraci za pripremu prvog sastanka odbora u novom sazivu 4. septembra, rekao je Mekalister.

On nije imao protivkandidata za mesto predsedavajućeg. Poslanici EP su glasali i za četvoro potpredsednika AFET-a. Izabrani su Španjolka Hana Hajoul Muro, predstavnica grupe Socijalisti i demokrate, Estonac Urmas Paet iz grupe Obnovimo Evropu, Italijan Alberiko Gambino iz grupe Evropski konzervativci i reformisti u Rumun Joan-Rareš Bogdan iz Evropske narodne partije.

Predsednik i potpredsednici AFET-a biraju se na period od dve i po godine.

Svih 20 odbora EP i četiri pododbora održavaju danas konstitutivne sednice na kojima će izabrati svoje predsednike i potpredsednike, posle evropskih parlamentarnih izbora u junu.