Si: Kina spremna da radi sa Rusijom na razvoju energetike

Si Đinping je podsetio da se ove godine obeležava 75. godišnjica diplomatskih odnosa Kine i Rusije

Kineski predsednik Si Đinping čestitao je na održavanju Šestog kinesko-ruskog energetskog foruma, uz poruku da sa Rusijom rade na promovisanju zdravog razvoja globalne energetske industrije.

"Polazeći od nove istorijske osnove, Kina je spremna da, zajedno sa ruskom stranom, promoviše moćniji, ekološki i zdraviji razvoj globalne energetske industrije", saopštio je kineski predsednik.

Si je naglasio da je Kina na novoj istorijskoj početnoj tački, i da će u tom smislu raditi sa Rusijom na kontinuiranom unapređenju obostrano korisne saradnje u energetskom sektoru, očuvanju stabilnosti i otpornosti energetskog industrijskog lanca i lanca snabdevanja, a sve kako bi doprinela razvoju snažnije, zelene i zdrave globalne energetske industrije.

Si Đinping je podsetio da se ove godine obeležava 75. godišnjica diplomatskih odnosa Kine i Rusije.

"Uz zajedničke napore obe strane, Kina i Rusija promovišu sveobuhvatno strateško partnerstvo u novoj eri, a bilateralna energetska saradnja postaje zrelija, stabilnija i otpornija, donoseći opipljive koristi za dva naroda", rekao je Si, prenela je kineska agencija Sinhua.

Čestitke forumu danas je uputio i ruski predsednik Vladimir Putin. 

Na forumu učestvuju vodeće ruske i kineske kompanije, velike banke, predstavnici vlasti i naučne zajednice, uključujući CNPC, "Sinopek", Državna energetska korporacija Kine, "Gasprom", "Rosnjeft","Rosatom", "Rushidro", Ruski državni univerzitet za naftu i gas "Gubkin" i Kineski inženjerski institut za obnovljive izvore energije.