Svet

"Politiko": Dok Berlinu preti nestašica municije, preti li nemačkoj ministarki odbrane ostavka?

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht u poslednje vreme je postala predmet mnogih oštrih kritika
"Politiko": Dok Berlinu preti nestašica municije, preti li nemačkoj ministarki odbrane ostavka?www.globallookpress.com © Thomas Frey/dpa

Sudbina nemačke ministarke odbrane Kristine Lambreht postaje sve neizvesnija. Usled serije političkih gafova, Lambrehtova je postala meta mnogih kritika medija, članova opozicije – ali i pozicije. 

"Paljba" na Lambrehtovu je intenzivirana otkako je početkom nedelje da će Šolcov "Zaokret", revolucionarni plan za Bundesver koji je nemački kancelar najavio odmah nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini i koji podrazumeva odvajanje najmanje dva odsto državnog budžeta za vojsku Nemačke, morati da bude odložen na barem godinu dana, a verovatno i dve, ukazuje "Politiko".

Njena nesposobnost da nemačkoj vojsci na vreme obezbedi preko potrebnu municiju jedna je od glavnih tačaka kritika Lambrehtove.

Poslanik Zelenih u Bundestagu Sebastijan Šefer izjavio je za "Politiko" da se za problem nedostatka municije "znalo godinama" i da je "potpuno neshvatljivo" zašto je Lambrehtova počela da na njemu radi tek prošle nedelje.

Bundesverove rezerve municije su toliko niske da bi Nemačka, u slučaju izbijanja sukoba, svu preostalu municiju potrošila za svega nekoliko sati ili dana u zavisnosti od tipa oružja, ukazuje "Politiko".

Šolcova kancelarija je bila primorana da da interveniše kod proizvođača oružja kako bi se nabavka ubržala, što se protumačilo kao veliki pokazatelj Šolcovog nezadovoljstva sa učinkom Lambrehtove.

Lambrehtova je čak došla "pod paljbu" poljske vlade, koja je nemačku ministarku optužila za kršenje poverenja tako što je ona javnosti otkrila plan o razmeštanju nemačkih sistema protivvazdušne odbrane "patriot" u Poljskoj pre nego što su pregovori bili završeni.

Poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon odgovorila je na taj diplomatski gaf na Tviteru: "Možemo li, molim vas, jednom imati ministarku odbrane koja je sposobna za taj posao?"

Nemačka ministarka odbrane takođe je bila kritikovana oko protivrečnih izjava u vezi sa slanjem oklopnih vozila "dingo" Ukrajini.

Nakon što je u više navrata izjavila da nikako ne postoji mogućnost gde bi Bundesver nastavio da šalje vojnu pomoć poput "dinga" Ukrajini, Lambrehtova je ekspresno Kijevu poslala kontingent oklopnih vozila usled pritiska SAD.

"Politiko" smatra da bi brojni gafovi Lambrehtove, u kombinaciji sa rastućom (među)narodnom sumnjom u Šolcov "Zaokret", mogli da navedu nemačkog kancelara da razmisli o imenovanju novog ministra odbrane.

Međutim, ostavka nemačke ministarke odbrane i dalje nije najverovatniji scenario. Šolc nije rad da smenjuje članove svog administrativnog tima dokle god su mu oni lojalni, ukazuju "Politikovi" anonimni izvori iz Berlina, ali spekulišu da bi ona u budućnosti mogla biti premeštena na drugu poziciju u okviru Šolcove vlade.

image