Svet

Severna Koreja ponovo šalje "pozdrave": Baloni sa smećem opet lete ka Južnoj Koreji

Baloni su poslati u pravcu severnog dela provincije Gjeongi, a komanda je savetovala građanima da ne diraju balone i ako ih pronađu, kontaktiraju policiju
Severna Koreja ponovo šalje "pozdrave": Baloni sa smećem opet lete ka Južnoj Koreji© Tanjug/Sun-suk/Yonhap

Severna Koreja je ponovo lansirala balone, verovatno sa otpadom, u pravcu Južne Koreje, javila je novinska agencija Jonhap, pozivajući se na Zajedničku komandu načelnika štabova Južne Koreje.

Kako se navodi, baloni su poslati u pravcu severnog dela provincije Gjeongi, a komanda je savetovala građanima da ne diraju balone i ako ih pronađu, kontaktiraju policiju.

Počevši od 28. maja, severnokorejska vojska lansirala je više od 2.000 balona za smeće u Južnu Koreju kao odgovor na severnokorejske aktiviste koji su poslali letke protiv Pjongjanga u DNRK.

Ministar odbrane Severne Koreje najavio je ranije da će ta zemlja upotrebiti "snažnu moć samoodbrane" i upozorio da će "gomile otpadnog papira i prljavštine" biti poslate na jug, kao odgovor na "prljave stvari" koje se šalju iz Južne Koreje.

On je time mislio na višegodišnji običaj aktivista iz Južne Koreje koji šalju balone sa predmetima kao što su leci u kojima se kritikuju lideri Severne Koreje ili USB memorijski uređaji na kojima se nalaze muzika.

image