Svet

NVO: Kamala Haris izgubila 92 odsto zaposlenih za tri godine

Svega četvoro od 47 ljudi koji su se pridružili njenom timu na početku mandata i dalje radi za aktuelnu potpredsednicu SAD
NVO: Kamala Haris izgubila 92 odsto zaposlenih za tri godineGetty © Brandon Bell

Potpredsednica SAD Kamala Haris ima zapanjujuću stopu fluktuacije osoblja od 91,5 odsto, izvestila je u ponedeljak nevladina organizacija koja prati državnu potrošnju "Oupen d buks", nakon analize spiska titula i imena zaposlenih u kancelariji potpredsednice SAD, izvučenog iz polugodišnjeg izveštaja sekretara Senata.

"Od 31. marta 2024. samo četvoro od početnih 47 radnika iz prve godine (otkako je Haris postala potpredsednica) ostalo je zaposleno bez prekida", saopštila je ta NVO.

Stopa fluktuacije za Bajdenovo osoblje iznosi 77 odsto, jer je samo 127 od njegovih početnih 560 zaposlenih u Beloj kući ostalo na svom položaju od 2021. godine, navodi se u izveštaju ove organizacije.

O poteškoćama Harisove da zadrži osoblje je pisano i pre, a portal posvećen američkoj unutrašnjoj politici "Hil" je u leto 2022. napisao da je potpredsednicu napustilo više od 13 "visoko pozicioniranih pomoćnika" za manje od godinu dana. 

"Aksios" je naveo "zamor, bolje prilike i brigu zbog trajne stigmatizacije kao 'čoveka Kamale Haris'" među razlozima zbog kojih zaposleni ne ostaju dugo u kancelariji potpredsednice SAD.

Aktuelni predsednik Džozef Bajden je podržao Kamalu Haris za demokratskog kandidata na predstojećim izborima u SAD kada je objavio da se povlači iz trke za reizbor, usled rastuće zabrinutosti demokrata i njihovih pristalica da je Bajden sposoban da služi još jedan mandat. 

Iako su Bajden i više istaknutih demokrata podržali Harisovu kao partijskog kandidata, demokrate će zvanično izabrati svog predstavnika na nacionalnoj konvenciji sledećeg meseca.

Tokom svog prvog predizbornog skupa u utorak, Haris je optužila Trampa da želi da "našu zemlju vrati unazad" i da širi "haos, strah i mržnju".

Tramp je zauzvrat optužio Haris da nije uspela da se izbori s krizom ilegalne imigracije na američkoj granici sa Meksikom, tvrdeći da bi "ona mogla biti daleko manje kompetentna" od Bajdena, u šta je, dodao je republikanski kandidat, "teško poverovati".

image