"Blumberg": Tramp bi mogao da poveća minimalne NATO zahteve za vojnu potrošnju na tri odsto BDP-a

Republikanski kandidat za predstojeće izbore u SAD dugo je kritikovao članice Alijanse zato što ne troše dovoljno na vojsku

Savetnici republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa predložili su povećanje ciljne vojne potrošnje za članice NATO-a na tri odsto BDP-a, preneo je "Blumberg", pozivajući se na neimenovane izvore.

Mnoge članice bloka predvođenog SAD jedva su dostigle i aktuelni cilj od dva odsto BDP-a.

Ova ideja se pojavila na raspravama tokom Republikanske narodne konvencije u Milvokiju prošle nedelje, piše američka agencija. Uvođenje više stope potrošnje na odbranu trenutno je samo predlog i nije deo zvanične politike Trampovog tima, rekli su anonimni izvori. 

Razgovor o povećavanju izdataka na odbranu, međutim, sam po sebi nagoveštava nevolje za pojedine članove NATO-a koji već imaju poteškoće da se izbore s državnim dugom, ukoliko Tramp bude ponovo izabran.

Tramp je dugo kritikovao članice Alijanse zato što ne troše dovoljno na vojsku, i zato što neki nisu uspeli da za te svrhe izdvoje dva odsto BDP-a, što je uvedeno kao obaveza još 2014. godine. 

Prošlogodišnje procene NATO-a pokazale su da je svega 11 od 32 zemlje bloka ispunilo cilj od dva odsto, dok se procenjuje da su samo Poljska, SAD i Grčka potrošile tri ili više odsto svog BDP-a na odbranu.

Tramp se suočio sa kritikama Bele kuće i najviših zapadnih zvaničnika ranije ove godine nakon što je poručio neće stati u odbranu NATO članica koje nisu potrošile dovoljno na odbranu, čak rekavši da će ohrabriti Rusiju da ih napadne. Tramp je početkom jula ponovio da neće poštovati obaveze Alijanse o međusobnoj odbrani ako zemlje ne ispunjavaju minimalne zahteve za vojnu potrošnju.

Ruski zvaničnici, uključujući predsednika Vladimira Putina, međutim, više puta su govorili da Moskva ne namerava da napadne nijednu zemlju NATO-a.

Nova ideja je u skladu s predlozima poljskog predsednika Andžeja Dude, koji je pozvao NATO da uvede isti minimalni zahtev za vojnu potrošnju ranije ove godine.

Diskusije o povećavanju donjeg praga za vojnu potrošnju možda predstavljaju pregovaračku taktiku s ciljem vršenja pritiska na članice Alijanse kako one ne bi postale previše uljuljkane, navodi "Blumberg", pozivajući se na izvor upoznat s Trampovim stavom.

Drugi izvor koji citira američka agencija navodi da se u Milvokiju razgovaralo o još višim zahtevima, ali da to nije opšteprihvaćeno kao dobra ideja pošto bi moglo narušiti jedinstvo unutar bloka.